Premijernim izvođenjem pozorišne predstave “Punoletstvo” i izložbom pod nazivom “Dela znače” u Skupštini grada Beograda svečano je obeleženo 18 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra. Od 2000. godine kroz različite programe u saradnji sa Vladom Republike Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW i brojnim partnerima, podržane su reforme i promene koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije.

“Nemačka i Srbija već 18 godina zajedno rade na poboljšanju životnih uslova ljudi u Srbiji. Svako ko živi u Srbiji je sigurno na ovaj ili onaj način već imao benefit od te saradnje: na primer u snabdevanju električnom energijom, u vidu boljeg obrazovanja ili povećanja efikasnosti državne administracije. Želimo posebno da podstaknemo održiv rast i zapošljavanje. Nemačka savezna vlada je iz tog razloga za Srbiju i ove godine izdvojila sredstva u visini od oko 30 miliona evra, uglavnom za projekte za razvoj ruralne sredine i marginalizovane grupe društva, posebno romsku populaciju“, izjavio je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Povezana vest:  Tramp na Molitvenom doručku: Pomolimo se za Švarcenegera

Brojni gosti su na proslavi, organizovanoj u partnerstvu sa Skupštinom grada Beograda,  uživali u predstavi Reflektor teatra, koju potpisuje dramturškinja Milena Minja Bogavac, a koja na interesantan i kreativan način predstavija ključne oblasti u razvojnoj saradnji Nemačke i Srbije.

“Saradnja je svakako i starija, ali je tokom ovog perioda postala konkretna i jasna, zahvaljujući brojnim projektima. Za osamnaest godina uloženo je 1,8 milijardi evra u projekte iz oblasti ekologije, privrede, administracije i mnogih drugih koji su vrlo značajni za razvoj Srbije. U našoj zemlji posluje četiristo firmi iz Nemačke, u kojima je zaposleno oko pedeset hiljada ljudi. Od tog broja pedeset firmi je u Beogradu. Čast nam je da imamo tako moćnog partnera u poboljšavanju životnog standarda, kvaliteta života i socijalne odgovornosti prema građanima”, rekao je gradonačelnik Beograda  prof. dr Zoran Radojičić.

Povezana vest:  Otvoreno NIVEA dečje igralište u Šidu

„Od značajnijih projekata navela bih rehabilitaciju i proširenje kapaciteta hidroelektrane „Bajina bašta”, a trenutno se isto radi i sa hidrocentralom u Zvorniku, zatim 21 opština u Srbiji radi na uvođenju daljinskog sistema grejanja, 24 opštine rade na uvođenju sistema prečišćavanja otpadnih voda, a u pet od osamnaest identifikovanih škola implementira se sistem energetske efikasnosti. To su konkretne i vidljive stvari kojima se pomaže regionalni razvoj naše zemlje kako bi ona po ulasku u uniju bila socio-ekonomski razvijenija, približnija evropskim standardima i uklopljivija u  zajedničke politike. To nije samo izraz solidarnosti već i politička odluka da se na Srbiju ozbiljno računa“, rekla je ministarka za evropske integracije za  Jadranka Joksimović.

Povezana vest:  Quattro Light sa niskim glikemijskim indeksom za bezbrižno uživanje

U okviru izložbe pod nazivom “Dela znače” prikazani su postojeći projekti koji se sprovode u Srbiji u različitim oblastima: podrška reformi javne uprave i javnih finansija, edukacija i inkluzija manjinskih grupa, zapošljavanje i informisanje migranata povratnika, reforma stručnog i srednjeg obrazovanja, podsticanje preduzetnika i razvoj malih i srednjih preduzeća u seoskim oblastima, energetska efikasnost i alternativni izvori energije poput biomase, briga o hidroelektranama, zaštita biodiverziteta, očuvanje vodnih resursa i okruženja od emisija iz termoelektrana, upravljanje otpadom i uspostavljanje što bolje regionalne saradnje.

Proslava 18 godina razvojne saradnje Nemačke i Srbije biće održane i u Subotici, Vranju, Trsteniku i Zaječaru u kojima se realizuju značajni projekti u okviru ovog partnerstva.