Kina će obeležiti početak godine svinje u februaru epizodom popularnog crtaća „Pepa prase“, britanskog animiranog filma za predškolsku decu koji je bio na meti kritika u Kini gde su epizode cenzurisane na nekim internet platformama.

Na zvaničnom spisku filmova kineske vlade nalazi se i epizoda „Pepa prase slavi kinesku Novu godinu“ koja će biti emitovana u februaru u okviru raspusta i obeležavanja Nove godine, preneo je danas list Čajna dejli (China Daily).

Povezana vest:  Završen konkurs kompanije Heineken za fanove Džejmsa Bonda, izabran učesnik prvog selfija iz svemira

Serija je veoma popularna u Kini gde se prodaju odeća, šolje i satovi sa likom simpatične prasice i njene družine.

Vlasti su potom kritikovale „pervertni komercijalni“ uticaj Pepe dok su mediji bliski vlastima prenosili vesti da se deca u nekim školama takmiče ko će bolje da grokće kao prase.

Popularna kineska platforma Dujin je skinula sa spiska emitovanja nekoliko hiljada kratkih epizoda crtanog filma.

Povezana vest:  Kompanija Avon poziva na besplatan mamografski pregled u saradnji sa Fondom B92 i Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“

„Pepa Prase“ (Peppa Pig) je britanska dečija animirana televizijska serija, koja je  premijerno emitovana 31. maja 2004. godine. Serija je emitovana u više od 180 država.

Serija je zasnovana na avanturama ženskog praseta po imenu Pepa, njenog mladjeg brata Džordža, njene porodice i prijatelja. Pepa obožava da se igra, ali i da skakuće po blatnjavim baricama.

Povezana vest:  Knjaz Miloš u novom ruhu

Svaka avantura srećno se završava uz glasan smeh. Epizode predstavljaju svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak na igralište, plivanje, ili posete baki i deki.