Koliko ste puta videli da neko krije osmeh zbog nesigurnosti u izgled svojih zuba? U vreme kada je oralna medicina napredovala, a kompanije različitih delatnosti svoje proizvode usklađuju sa brigom o zdravlju zuba, fizičku lepotu i šarm lakše je upotpuniti i savršeno blistavim osmehom.

Važnost razvoja dentalne medicine prepoznaju i razvijene zemlje sveta, u kojima se gotovo pet do 10 odsto zdravstvenih troškova izdvaja upravo za oralno zdravlje. Da je takav standard neophodan i u Srbiji pokazuju podaci da značajno veliki broj ljudi ima problema sa oralnom higijenom, a da tek manje od polovine stanovništva (45,6%) procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro. Srbija na listi 34 evropske zemlje zauzima poslednje mesto po kvalitetu oralne zdravstvene zaštite. Istovremeno, poslednja je i na listi izdvajanja za preventivnu negu zuba. Statistika takođe kaže da svega 8,5* odsto odraslog stanovništva ima sve zube, a 9,3 odsto nema nijedan zub. Kao glavni uzrok takvih rezultata izdvajaju se loše navike, a posebno nezdrava ishrana, konzumacija alkohola i duvana.

Povezana vest:  Novi Exitov panel okuplja svetske stručnjake na temi kako nasleđena kolektivna trauma utiče na naše živote

Pušenje i nikotinska zavisnost nalaze se na listi najvećih poroka 21. veka, a sa ovim problemom suočava se i veliki broj mladih ljudi, kojima postaje sve teže da “ostave cigarete”. Međutim, kako se navike koje nisu dobre za zdravlje šire, tako se razvija i tehnologija, a broj istraživanja o rešenju nekih od problema savremenog doba raste. Naučnici koji su sproveli jedno od takvih istraživanja došli su i do konkretnih rešenja i to upravo u vezi sa uticajem duvana na zdravlje zuba.

Povezana vest:  Sajam igračaka u Delta Cityju

Dobro je poznato da konzumiranje cigareta uzrokuje mrlje na zubima koje se ne mogu tek tako ukloniti redovnim pranjem zuba, pa ni odlaskom kod zubara i čestim izbeljivanjem. Istovremeno, vrlo malo se zna o sličnim učincima proizvoda duvanske industrije nove generacije. Istraživanje BAT-a, objavljeno u časopisu American Journal of Dentistry, pokazuje da proizvod za zagrevanje duvana glo stvara znatno manje mrlja na zubima u poređenju sa klasičnim cigaretama, koje uništavaju zubnu gleđ.

Povezana vest:  Novosadski srednjoškolci zainteresovani za kreativne industrije

Povodom 20.marta kada se obeleževa Svetski dan oralnog zdravlja, stručnjaci podsećaju da bolja briga o zdravlju zuba ne podrazumeva samo lepši osmeh već i preventivu od mnogih bolesti. Najčešće je reč o kardiovaskularnim oboljenjima, dijabetesu, demenciji, upali pluća i slično.
*podatak iz istraživanja Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”