Peti po redu Beogradski Manifest biće već tradicionalno organizovan na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, 24, 25 i 26. maja, a ulaz za sve posetioce biće besplatan! Beogradski Manifest zovu još i festivalom svih festivala. Vrlo je šareno i živopisno, kao da ste na najlepšoj izložbi koja predstavlja Srbiju u malom, mestu gde se šepure sve manifestacije, male i velike, one zbog kojih biste zavoleli možda neki grad, varošicu ili selo, samo kada biste znali šta oni nude. Upravo Beogradski Manifest je prilika da šetajući stazama Gornjeg grada na Kalemegdanu šetate Srbijom, njenim planinama, kotlinama, dolinama i banjama, gledajući ono najboje i najlepše što ti predeli imaju da ponude. Kada bi vam u goste došli prijatelji iz inostranstva ili rođaci iz regiona, a želeli biste da osete šarm, duh i lepotu zapadne Srbije, ali i impulse i glavna obeležja vatrenog juga, mistiku istočne Srbije, lepotu jezera, beskraj ravnica, da vide i bundeve i suncokrete, da probaju i roštilj i mladi sir, da saznaju gde se prave najbolje tamburice, a gde se strasno uči trubačka veština trebalo bi da ih povedete na Beogradski Manifest da se zajedno uverite u to šta su “aduti Srbije”. Festivalska zona “Aduti Srbije” zauzimaće ove godine centralni deo festivalskog prostora, naspram glavnog ulaza kod Sahat kapije i prostiraće se ka desnom festivalskom krilu u pravcu spomenika Despotu Stefanu i Zindan kapiji. Ona predstavlja turističke potencijale, tradicionalne i kulturološke vrednosti opština i gradova iz Srbije. Svaka opština i regija ima specifičnosti koje zajedno predstavljaju kulturno-istorijsko blago Srbije, sa čijim će pojedinostima i tradicijom posetioci festivala imati prilike da se upoznaju u ovoj konceptualno jedinstvenoj celini. Najznačajnije među manifestacijama, kojih u Srbiji ima registrovanih preko 2.000, imaće svojevrsnu priliku da se predstave svojim programima kroz prezentaciju lokalnih folklornih igara, muzike, gastronomskih specijaliteta i starih zanata. U okviru zone Aduti Srbije predstaviće se i najbolji hoteli iz Srbije i regiona sa svojom ponudom za predstojeću sezonu ali i salaši i seoska domaćinstva koja se uspešno bave seoskim turizmom u Srbiji. Ove godine festivalska zona Aduti Srbije predsaviće preko 50 opština iz Vojvodine, Beograda, zapadne, centralne, istočne i južne Srbije. Kroz programsko predstavljanje opština, posetioci će biti u prilici da osete autentičan duh i atmosferu najzanimljivijih manifestacija, način na koji se organizuju, kako one žive i zašto ih treba posetiti. Upravo iz ovih razloga, Beogradski Manifest je pravo mesto za upoznavanje svih krajeva Srbije, gde se manifestacije i manifestacioni turizam promovišu na najbolji i najautentičniji način.

Povezana vest:  Zakoračite u svet argentinskog tanga u Guarneriusu!

Film & Art zona u okviru petog Beogradskog manifesta, koja će prvi put biti održana od 24. do 26. maja, predstaviće neke od najznačajnijih internacionalnih filmskih festivala u regionu, a publici u bioskopu na otvorenom na Kalemegdanu pružiće priliku da pogleda više od 20 odabranih filmskih ostvarenja iz njihovih programa.

Među učesnicima su najavljeni BeldocsBašta festKids fest, Filmski festival Herceg NoviKino MediteranZagreb film festival i Motovun film festival i Dokufest, koji će predstaviti svoj rad publici, upoznati je sa predstojećim programom i aktivnostima koje sprovode, a ujedno će prikazati izbor višestruko nagrađivanih autorskih kratkometražnih i dugometražnih igranih, kao i dokumentarnih i animiranih  filmova.

Povezana vest:  USKRŠNJE RADOSTI ZA MALIŠANE U UŠĆE SHOPPING CENTRU

Cilj Film & Art zone je i promocija bioskopa kao mesta okupljanja kreativaca, ljubitelja filma i kritičara u oblasti filmske umetnosti.

Program zvanično otvara Bašta fest 24. maja u 18 sati filmom “Noć u Tokorikiju” nagrađivane rediteljke Roxane Stroe, dok će film “Brazilka” rediteljke Sare Markovićzatvoriti Film & Art zonu.

Povezana vest:  PRIPREME ZA MATURSKO VEČE U UŠĆE SHOPPING CENTRU

Prateći program čine panel diskusije na temu filma (masterklas reditelja Babisa Markidisa, čiji će film Sažaljenje biti prikazan 25. maja) u 18:30), predavanja na temu bio dizajna (Maja Halilović), street art radionica (Jovan Ćurčić) i predavanje na temu noviteta u VFX industriji (Vladan Điri Vasiljević).

Projekcije filmova su besplatne, kao i učešće na radionicama, za koje je potrebno poslati prijavu na adresu: [email protected]