Omnivorna ishrana podrazumeva unos namirnica i biljnog i životinjskog porekla. Predstavlja najzastupljeniji način ishrane čoveka, ali su i mnoge životinje svaštojedi – brojne vrste medveda, ptica, glodara i drugih malih sisara. Postoji veliki broj raznih omnivornih načina ishrane, tako da je teško napraviti generalizaciju. Međutim, balansirana omnivorna ishrana obezbeđuje sve potrebne hranljive materije i doprinosi zdravlju.

Prednosti

Omnivorna ishrana koja podrazumeva zdrave, celovite namirnice koristi prednosti i mesa i biljaka. Nemasno meso daje proteine, vitamine B grupe, vitamin E i minerale kao što su magnezijum, gvožđe i cink. Osim toga, sajt MyPyramid.gov navodi da vitamini i minerali prisutni u namirnicama biljnog porekla mogu da pomognu protiv gojaznosti i sprečavanju bolesti kao što su srčane bolesti, moždani udar, bolesti bubrega, gubitak kostiju, dijabetes i kancer. Isto tako, u jednom članku u časopisu American Journal of Clinical Nutrition se govori o studiji iz 1999. godine u kojoj je ustanovljeno da su učesnici na omnivornoj ishrani koji su učestvovali u vežbama snage dobili veću mišićnu masu bez masti od vegetarijanaca koji su radili iste vežbe.

Povezana vest:  TAG Heuer lansira novu Autavia kolekciju

Karakteristike

Usled raznovrsnosti omnivorne ishrane, ne postoji standardni plan ishrane kojeg se većina ljudi pridržava. Neki su primarno mesojedi i unose meso u okviru svakog obroka; drugi se drže „fleksitarijanske” ishrane i retko jedu meso. Kod najbalansiranijih planova omnivorne ishrane, obroci i užine sadrže namirnice iz svih pet grupa: mlečne namirnice, one bogate proteinima, voće, povrće i žitarice.

Povezana vest:  Uskoro novi emotikoni zbog ljudske različitosti

Hranljivost

Iako osobe sa omnivornom ishranom vrlo verovatno dobijaju sve osnovne hranljive materije iz namirnica koje redovno unose, važno je voditi računa o hranljivosti. Ograničavanje potencijalno štetnih hranljivih materija kao što su natrijum, holesterol, trans masti, zasićene masti i dodati šećer može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih i drugih degenerativnih bolesti.

Namirnice

Prema rečima dr Džona Mekardla i Vegetarian Resource Groupa, omnivorna ishrana je oportunistička, to jest jede se ono što je na raspolaganju. Kod ljudi, takve namirnice često podrazumevaju proizvode za široku potrošnju i procesovane proizvode. Zdravije alternative su celovite namirnice, uključujući meso kao što je ćuretina, piletina, bezmasni mesni naresci, riba, mleveno goveđe meso i svinjetina. Tu spadaju i mlečni proizvodi i jaja. Namirnice biljnog porekla koje obično obezbeđuju glavne hranljive materije su žitarice sa celim zrnom, kao i sve vrste svežeg voća i povrća.

Povezana vest:  Prvi modni događaj u Srbiji posle vanrednog stanja: Nova modna normalnost na 14. „Serbia Fashion Weeku“

O čemu treba voditi računa

Uprkos potencijalnim prednostima, omnivorna ishrana ne garantuje bolje zdravlje ili optimalnu hranljivost. Posavetujte se sa lekarom o detaljima pre usvajanja novog plana ishrane. Dobra omnivorna ishrana podrazumeva, balans, umerenost i pažnju.

Autor: Karli Šuna

Izvor: https://www.livestrong.com/article/315493-omnivorous-diet/

Image by Ovidiu Creanga from Pixabay