Sa velikog ekrana u stvaran život… TAG Heuer je predstavio drugi, od pet limitiranih Monaco satova koji obeležavaju 50 godina ikoničnog modela.

Proslava rođendana održana je u Le Manu u Francuskoj, u mestu gde se odvijala radnja filma “Le Mans” iz 1971. godine, u kom je Monaco časovnik nosio glumac Stiv Mekvin.

Predstavljanju novog limitiranog izdanja sata prisustvovale su brojne zvanice, kao i sin legendarnog glumca, Čad Mekvin, petostruki pobednik Le Mans trke i vozač u filmu Le Mans, Derek Bel, glumac, vozač i ambasador brenda, Patrik Dempsi, kao i vozač trka Formula E šampionata 2017–18 i ambasador brenda, Žan Erik Vernje.

Brujali su motori proteklog vikenda u Le Manu, gde su ljubitelji satova prisustvovali predstavljanju novog jubilarnog Monaco izdanja. Mesto za ekskluzivno veliko otkriće nije moglo biti prikladnije uključujući i projekciju filma iz 1971. “Le Mans”, u kom je „King of Cool“ kako su zvali Stiv Mekvina nosio kultni sat, osiguravši mu sigurno mesto u istoriji časovničarstva.

Svaki aspekt dizajna Monaco satova je bio radikalan, stigavši tamo gde nijedan drugi sat ranije nije, u smislu dizajna i tehnologije. Ne samo da je TAG Heuer Monaco bio prvi vodootporni četvrtasti sat, već je i prvi koji je imao automatsko pokretanje hronografa.

Povezana vest:  Procter & Gamble i Fondacija Divac po drugi put udružili snage, kako bi na direktan način podržali napore Srbije za pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka

U čast 50. godišnjice Monaco sata, pet ograničenih izdanja će se sukcesivno objavljivati tokom cele godine.

Ovi novi modeli inspirisani su različitim decenijama od 1969. do 2019. godine i odaju počast ikoni stila u savremenim interpretacijama. Nakon otkrivanja prvog modela na Grand Prix trci Monaka u maju ove godine, TAG Heuer je ponosno otkrio sledeći model ograničenog izdanja koji slavi period od 1979. do 1989.

Usijana crvena vožnja kroz 80-te

Ovaj drugi po redu od pet časovnika, otkriva vatreni dizajn sa smelim crvenim brojčanikom koji je sinonim za vrhunski dizajn i pobedu na trkama.

Predstavljeno na crnom rupičastom kaišu od teleće kože, koji je uokviren crvenom bojom, ovo specijalno izdanje asocira na brzinu i stil druge decenije Monaco sata.

Model od nerđajućeg čelika, sa četvrtastim kućištem, ima crveni sunray brojčanik i dva rodijumska podbrojčanika sa zaobljenim rubovima. Crno-beli akcenti na brojčaniku savršeno dopunjuju kazaljke sa crnim vrhom koje su, kao i indeksi, obložene Super-LumiNova® premazom radi bolje čitljivosti.

Povezana vest:  Serbian Latte Art Championship 2015 24. septembra u Bel Expo Centru

Poput originala, potisnici se nalaze desno od kućišta dok je krunica na levoj strani – nekonvencionalna karakteristika koja je izdvojila Monaco sat u proteklih 50 godina. Poklopac kućišta ovog sata inspirisanog 80-im godinama prošlog veka je izgraviran logotipom „Monaco Heuer“, kao i „1979-1989 Special Edition“ i ispisom „One of 169“.

Inspirisan originalnim modelom, poklopac kućišta od nerđajućeg čelika ima vertikalne i kružne brušene uzorke. U kućištu se nalazi poznati kalibar 11, moderna verzija hronografa sa automatskim navijanjem koji je debitovao u originalnom Monaco satu 1969. Ovaj sat je proizveden u ograničenom izdanju od samo 169 primeraka.

TAG Heuer i film Le Mans

Da li je to bila sreća ili čista sudbina? Džek Hojer je jednom objasnio da prvi svetski hronograf, koji je 1969. godine nazvan Chronomatic, nije bio stvar sreće, već je odgovorio na tadašnju potrebu za hronografima. „Ali, ako je Monaco bio pionir kada je u pitanju dizajn, njegova fantastična popularnost je sigurno stvar sreće“, rekao je on. Kako priča ide, Džek Hojer je poslao štoperice i hronografe na set snimanja filma “Le Mans”, kao i šest identičnih Monaco satova nakon čega je baš Monaco, odabran za Stiva Mekvina.

Povezana vest:  Beč postavio javne pumpe za bicikle

Sat možda nije bio uspešan 1970. godine, ali danas je on legendarna ikona TAG Heuer brenda. Sam Džek Hojer je rekao da nikada nije mogao ni da zamisli da će sat biti tako uspešan i poželjan kao danas.

Otišao je na set snimanja filma nakon što su satovi isporučeni, ali Stiv Mekvin nije bio tamo tog dana. Nikada se zapravo nisu ni sreli!

Specijalno pakovanje

Kao i sam sat, njegova kutija je takođe inspirisana originalom. Svaki od specijalnih modela dolazi u kutiji sa bojama koje odgovaraju satu i dekadi koju predstavlja, dok je sam sat položen na sivi jastuk crvenog enterijera.

Model inspirisan 80-tim godinama upakovan je u tamno plavu kutiju ukrašenu Heuer logom i horizontalnom crno-belom kariranom trakom, koja simboliše zastavicu kojom se maše na cilju trke. Pobednik trke je prvi vozač koji vidi ovu zastavicu tokom prolaska kroz cilj.

PHOTO: TAG Heuer