Novi projekat „Vino kao most povezivanja Zapadnog Balkana“ je projekat pod kojim će se izgraditi veze za povezivanje zemalja regiona u pravcu promocije Balkana kao vinskog regiona

 

,,Iako je Balkan, kao region, na listi najvećih svetskih proizvođača vina, još uvek nije poznat vinskoj i široj javnosti, pa zato njegovo povezivanje i ciljano zajedničko delovanje može doneti korist svim zemljama u regionu. Cilj je da svi akteri u sektoru razmene znanja i iskustva u svim balkanskim zemljama, da uče jedni od drugih, da budu u mogućnosti da unaprede i upotrebe znanje renomiranih stručnih stranih konsultanata i zajednički promovišu region“ – izjavila je Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka vina iz Makedonije.

Udruženje ,,Vina Makedonije” u partnerstvu je sa organizacijama iz Beograda (Wine Q – Centar za kulturu vina u Republici Srbiji), Trebinja (Udruženje građana Salon Žilavke iz Bosne i Hercegovine) i Podgorice (Vinska akademija Crne Gore ) uz  podršku Fonda za Zapadni Balkan za stvaranje mreže u regionu koja će delovati u oblasti povezivanja i zajedničke promocije vina balkanskog regiona.

Povezana vest:  Trka sa bojama na Sava Promenadi

Cilj projekta je da se kreira mreža subjekata koji su aktivni u regionu Zapadnog Balkana, kao i u drugim balkanskim zemljama, čiji je cilj poboljšanje vinske industrije i vinskog turizma, kao i uspostavljanje plana akcije i određenih aktivnosti koje će početi da se realizuju do 2020. godine.

Tokom implementacije ovog projekta planirane su zajedničke aktivnosti, kreiranje zajedničke vinske karte i povezivanje vinskih puteva iz regiona će doprineti većoj promociji na međunarodnom tržištu, čije aktivnosti uključuju od sadnje, preko proizvodnje do zajedničkog nastupa prema zakonodavstvu.

Povezana vest:  Hrvatima uzori Toni Soprano i Don Korleone

U ovoj najavi pozivamo sve zainteresovane strane u vinskoj industriji da se pridruže stvaranju Balkanske vinske mreže koja će biti promovisana u okviru prve konferencije o Balkanskoj vinskoj mreži koja će se održati u Skoplju u drugoj polovini godine (tokom oktobra ili novembra 2019. godine), predstavnici drugih udruženja sa Balkana biće pozvani da se pridruže.

Posebno je važno istaći da je ova inicijativa prepoznata i finansijski podržana od strane Fonda za Zapadni Balkan, internacionalne međuvladine organizacije koju su osnovala ministarstva spoljnih poslova iz Skopja, Podgorice, Beograda, Tirane, Sarajeva i Pristine*[1] kao inicijativu sa sveobuhvatnim i regionalnim vlasništvom, što daje jasan znak novog duha saradnje na Balkanu.

Povezana vest:  Vikend posvećen najmlađima

[1] “Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”