booksPrikupljanje knjiga za decu iz Prihvatilišta

 

Izdavačka kuća „Laguna“ pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za biblioteku Prihvatilišta za decu i omladinu i tim povodom će u subotu, 11. decembra, u knjižari „Delfi SKC“ biti organizovano druženje dece iz Prihvatilišta sa poznatim ličnostima, koje će im pokloniti svoje knjige sa posvetom.

„Laguna“ je pozvala sve građane da dođu u subotu u „Delfi“ i poklone bar jednu knjigu mališanima iz Prihvatilišta, kao i izdavače da doniraju svoja izdanja.

Povezana vest:  Znanje u vođenju crowdfunding kampanja šansa za srpsku gejming industriju

Akcija je započeta na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga i trajaće do 2. aprila, Svetskog dana knjige za decu. Prihvatilište za decu i omladinu osnovano je 1958. godine, sa zadatkom da privremeno prihvata decu, koju upute organi Službe unutrašnjih poslova i Sekretarijata za socijalnu zaštitu, da bi nakon kraćeg boravka ovu decu predali trajnim starateljima.

Povezana vest:  BEOGRAĐANI UŽIVALI U KULINARSKIM RADIONICAMA

Prihvatilište je 1961. smešteno u namenski građenu zgradu u Zvečanskoj 52 u kojoj ostaje do 1998. godine, kada se zbog adaptacije zgrade, ustanova privremeno iseljava u Bulevar oslobođenja 219, gde se i danas nalazi. Ukupna kvadratura zgrade u Zvečanskoj bila je 1.130 kvadratnih metara, a danas Prihvatilište i Prihvatna stanica obavljaju svoju delatnost u prostorijama ukupne površine 250 kvadratih metara, sa zvaničnim kapacitetom od 30 korisnika, a raspolaže sa 16 kreveta.

Povezana vest:  Nova globalna kampanja Tommy Hilfiger slavi snagu zajednice

Od osnivanja, kroz Prihvatilište i Prihvatnu stanicu prošlo je više od 60.000 korisnika, kojima je pored osnovne zaštite, pružana i psiho-socijalna podrška i pomoć.

U toku je i akcija „Pobedi za decu Prihvatilišta“, čiji je cilj prikupljanje finansijskih sredstava za preseljenje Prihvatilišta u prostorije većeg kapaciteta, gde bi ujedno bila smeštena i biblioteka.