Poslednjih godina u glavnom gradu Austrije sve je više potražnje za dijagnostikom i terapijama poremećaja autističnog spektra i poremećaja u komunikaciji. Na proleće 2020. godine u Beču se u blizini glavne železničke stanice otvara prvi Centar za terapiju autizma.

U novoj ustanovi će deca do 14 godina starosti moći da dobiju neophodnu podršku i terapiju. Finansiranje i troškove investicija od 200.000 evra snosiće podjednako Bečko zdravstveno osiguranje i Fond socijalni Beč. Godišnje će do 42 dece moći da dobije tretman. Sama prijava će biti jednostavna. Uz uput dečjeg lekara biće dovoljno započeti besplatan tretman.

Povezana vest:  Otvoren prvi azil za pčele u Beogradu

Za terapiju će se koristiti specijalni podsticajni programi i terapeutske mere u kombinaciji sa ergo-terapijama i terapijom muzikom kao i logopedijom. Zbog mogućnosti ranog otkrivanja i brzog tretmana težište ponude u novom centru će biti za decu predškolskog uzrasta.

Za napredak u toku tretmana posebno se ističe važnost saradnje sa roditeljima kao i drugim institucijama, vrtićima, školama i socijalnim ustanovama.

Povezana vest:  10 pravila o hrani za koje dijetetičari kažu da možete odmah da ih zaboravite

PHOTO: C.Jobst/PID