Preparati iz Eucerin® AtopiControl linije klinički i dermatološki dokazano u 97% slučajeva poboljšavaju stanje kože i 91% utiču na poboljšanje kvaliteta sna osoba sa atopijskim dermatitisom.

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je kožno oboljenja čiji uzroci još uvek nisu do kraja razjašnjeni i za koje, upravo zbog toga, ne postoji lek koji sa sigurnošću može zaustaviti razvoj bolesti.

Istovremeno u pitanju je veoma neprijatno oboljenje, koje značajno ugrožava kvalitet života osoba sa atopijskim dermatitisom. Suva, zategnuta koža, svrab i iritacije izazivaju češanje, zbog kojeg dolazi do razvoja bakterija i dodatnih upala. Ovaj začarani krug utiče da čak i rutinske radnje, poput oblačenja ili spavanja postaju neprijatne i komplikovane. Posebno kada su u pitanju deca.

Sa druge strane, atopičnu kožu ima sve veći broj odraslih i dece. Tokom poslednjih 30 godina broj osoba sa atopijskim dermatitisom uvećan je dva do tri puta, a sve češće simptomi atopične kože javljaju se kod beba i male dece, i to u 90 odsto slučajeva pre pete godine života, a 80 odsto pre druge godine.

Iskustva dermatologa i naučna istraživanja pokazuju da na pojavu ovog kožnog oboljenja pored genetskog nasleđa i života u hladnijim klimatskim područjima, znatno utiče i zagađenost okruženja, stres, znoj, duvanski dim i kontakt sa agresivnim sredstvima, kao što su deterdženti za pranje. Otuda se može pretpostaviti da na povećanje broja osoba sa atopijskim drematitisom utiče savremeni način života.

Povezana vest:  Humanitarna akcija izdavačke kuće Portalibris i Galerije čokolade Premier

“Ono što sigurno znamo je da, tokom razvoja atopijskog dermatitisa, niz faktora slabi barijernu funkcije kože, zbog čega gubi vodu i lipide, postaje suva, zategnuta i ljuspa se. Istovremeno, smanjuju se i odbrambeni potencijali kože i ona postaje podložnija infekcijama“, objašnjava doc. dr Jelena Stojković Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.

S obzirom da za atopijski dermatitis ne postoji lek, cilj medicinske terapije i nege atopične kože, kaže dr Stojković Filipović, jeste da se produže takozvane neaktivne faze ovog oboljenja i poboljša kvalitet života osoba sa atopičnom kožom. Sa druge strane, tokom upalnih faza, fokus je na smirivanju kože. “Pri tome je, u svakom slučaju, veoma važno da medicinsku terapiju prati i adekvatna higijena i nega kože emolijensima, to jest preparatima koji će koži nadoknaditi  izgubljenu vlažnost i lipide,“ savetuje dr Stojković Filipović.

Povezana vest:  7. Festival nauke: Počelo prvenstvo za superheroje nauke

Formulacija Eucerin®AtopiControl linije inspirisana je upravo saznanjima o tome koliko je nega kože važna za olakšanje simptoma atopijskog dermatitisa i poboljšanje opšteg stanja kože. Preparati iz ove linije dermatološki dokazano ublažavaju crvenilo, ljuspanje, zategnutost i svrab i u 90 odsto slučajeva poboljšavaju kvalitet života ljudi sa atopijskim dermatitisom. Odnedavno, Eucerin®AtopiControl linija zaokružena je i sa dva nova preparata koji izlaze u susret specifičnim potrebama osoba sa atopičnom kožom.

Novi Eucerin®AtopiControl Sprej ublažava svrab u roku od 60 sekundi, dok Eucerin® AtopiControl Balsam pruža koži neophodnu hidrataciju i jača njenu zaštitnu funkciju.

Zahvaljujući laganoj i nelepljivoj teksturi Eucerin® AtopiControl Balsam pogodan je za svakodnevnu upotrebu. Lagana, ali hranljiva formulacija na bazi ulja u vodi obogaćena je umirujućim likokalkonom A, ceramidima i shea buterom – jedinstvenom kombinacijom masnih kiselina, koje jačaju barijernu funkciju kože sprečavajući time gubitak vode. Nakon upotrebe koža je meka i glatka, a redovnim korišćenjem vidno se poboljšava njeno stanje. Za najbolje rezultate preporuka je da se Eucerin® AtopiControl Balsam koristi u kombinaciji sa Eucerin®AtopiControl Uljem za kupanje.

Povezana vest:  Anti-age nega koja je potrebna vašoj koži

Za osobe sa atopijskim dermatitisom, a posebno za decu, veoma značajan novitet u Eucerin®AtopiControl liniji je Eucerin®AtopiControl Sprej protiv svraba. Uz upotrebu ovog preparata koji sadrži jedinstvenu kombinaciju sastojaka koji brzo i efikasno hlade i umiruju kožu svrab se ublažava u roku od 60 sekundi, sa dugotrajnim efektima olakšanja do šest sati. Formulacija ovog brzodelujućeg preparata sadrži SymSitive®, inovativni aktivni sastojak koji smanjuje osetljivost, pojačanu reaktivnost kože i osećaj vreline, i mentoksipropandiol (MPD), koji pospešuje osećaj hlađenja. Pored toga, polidaktanol u formulaciji ovog preparata deluje kao lokalni anestetik efikasno smanjujući svrab, dok likokalkon A, deluje protivupalno.

Info plus:

Adekvatan medicinski tretman i redovna higijena i nega preparatima iz Eucerin®AtopiControl linije donose olakšanje za atopičnu kožu, ali je, kada su u pitanju deca, ponekad neophodno „kupiti vreme“ da preparati deluju. Od ove godine roditeljima u tome pomaže oživljeni lik plišanog zabavljača – majmuna Antona, koji za roditelje ima korisne savete, a za decu zanimljive priče koje će im okupirati pažnju. Saznajte više na www.eucerin.rs/specials/atopicontrol.