Bečki aerodrom Švehat je zbog pandemije koronavirusa ograničio broj letova. Od danas, 18. marta, aviokompanije Austrian Airlines i Laudamotion više ne saobraćaju. Pored zabrane sletanja za avione iz Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Švajcarske, Španije i Francuske od danas stupa na snagu zabrana za još četiri zemlje – Veliku Britaniju, Ukrajinu, Rusiju i Nizozemsku.  

U skladu sa novonastalom situacijom bečki aerodrom Švehat reorganizuje aviosaobraćaj. Trenutno važe zabrane letova iz Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Švajcarske, Španije i Francuske, a od danas, 18. marta 2020. godine, takođe iz Velike Britanije, Nizozemske, Rusije i Ukrajine. Pored toga, aviokompanija „Austrian Airlines“ prestaje sa letenjem do 28. marta, a „Laudamotion“ do 8. aprila 2020. godine. Ostale aviokompanije smanjuju letove i menjaju raspored letenja.

Povezana vest:  Svetski stručnjaci za komunikaciju u Beogradu

Bečki aerodrom je i dalje na raspolaganju da bi se omogućilo snabdevanje, naročito transport sredstava i lekova. Centar za opštu avijaciju nastavlja sa radom. Medicinski radnici proveravaju telesnu temperaturu svim putnicima koji slete u Beč.

Trenutno su u toku i mere predostrožnosti na celom aerodromu: često se brišu rukohvati, kvake, sanitarne prostorije i menjaju filteri u ventilacionom sistemu. I dalje su otvorene radnje za osnovne potrebe kao i ugostiteljski objekti.

Povezana vest:  Prva biznis trka u Srbiji, okupila preko 300 trkača i trkačica i 80 mališana!

Međutim, trenutno treba da se obezbedi i povratak austrijskih državljana u zemlju. Nekoliko država je pooštrilo mere za putnike iz Austrije i u nekim slučajevima su aerodromi zatvoreni za međunarodne letove. Za sada „poslednji“ let kompanije „Austrian Airlines“ sleće na bečki aerodrom iz Čikaga 19. marta 2020. godine.

Putnici koji su građani zemalja van Evropske unije, a koji su u poslednjih 14 dana bili u rizičnim područjima treba da imaju kod sebe odgovarajući medicinski sertifikat i da ga daju na uvid aviokompaniji preko koje lete pre nego što se ukrcaju na avion.

Povezana vest:  OTVOREN RENOVIRANI TEMPO NA ADI

Svima koji moraju da putuju savetuje se da pre nego što se upute ka aerodromu provere slatus letova na internet stranicama aviokompanija na kojima su rezervisali letove. Više informacija možete pronaći na stranici https://www.viennaairport.com/aktuelles

PHOTO: Flughafen Wien AG