Naučnici Instituta za kvalitet vode pri Tehničkom fakultetu u Beču uspeli su da ustanove genetski materijal korona virusa u otpadnoj vodi, konkretno u prilivu glavnog postrojenja za prečišćavanje. Pri istraživanju se koristila metoda koja i najmanje tragove može da otkrije. Nije pronađen aktivan virus, već tragovi njegovog genetskog materijala. Na isteku u Dunavski kanal ovi tragovi više nisu bili prisutni. Znači da se genetski materijal virusa za vreme 20 sati koliko traje proces čišćenja raspao ili se vezao za nakupljeni čvrsti otpad koji se spaljuje.

Povezana vest:  Jaffa karnevalski ispraćaj za Olimpijski tim Srbije

Postrojenje za prečišćavanje kao sistem za rano upozoravanje

Dokaz u prilivu postrojenja za prečišćavanje u bečkoj opštini Zimering mogao bi biti važna komponenta u borbi protiv pandemije. Sada najpre treba da se detaljnije istraži veza između pojave virusa u otpadnoj vodi i broja inficiranih u arealu  postrojenja. Ukoliko se ustanovi porast genetskog materijala virusa u otpadnoj vodi, može se zaključiti da je porastao broj inficiranih osoba. To je važan izvor informacija za zdravstvene institucije. Takođe može se proveriti i delotvornost preduzetih mera za suzbijanje pandemije na osnovu količine tragova virusa u otpadnoj vodi.

Povezana vest:  Svečano proglašenje pobednika Opelovih nagradnih konkursa

Tragovi virusa dospevaju u otpadnu vodu preko stolice inficirane osobe. „Analizom otpadnih voda može se dobiti prava slika broja inficiranih uključujući i one ne prijavljene slučajeve“, objašnjava članica gradske vlade za ekologiju Uli Zima.

Bečko gradsko preduzeće „ebswien“ vodi postrojenje u opštini Zimering za prečišćavanje svih otpadnih voda u gradu, a to je godišnje oko 200 milijardi litara. U postrojenje se u sekundi uliva u proseku oko 6.000 litara otpadnih voda koje teku kroz kanalizaciju dugu 2.500 km.

Povezana vest:  Srpska dizajnerka Ivana Pilja osvojila i Dubai

Dunav teče iz Beča istog kvaliteta kakav se uliva u Beč.

PHOTO: ebswien / Karl Wögerer i LBS