„Kompanija JTI veruje da i u najtežim vremenima treba ohrabrivati mlade da stiču nova znanja i neguju svoju radoznalost i zato smo odlučili da sada raspišemo konkurs za dodelu Sakura stipendija. Verujemo da vreme koje studenti provode kod kuće mogu kvalitetno iskoristiti za istraživanje i da možemo i ove godine očekivati sjajne ideje koje će doprineti primeni najboljih praksi iz Japana u Srbiji“, izjavio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova JTI i Predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji.

Povezana vest:  KC GRAD slavi 5. rođendan ovog proleća

Prijavljivanje na konkurs trajaće do 29. maja 2020. godine, a pravo učešća imaju svi studenti osnovnih i postdiplomskih studija, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme.

Prijave se vrše popunjavanjem obrasca na veb stranici www.sakurastipendije.rs, gde je potrebno da kandidati obrazlože ideju koju žele da istraže. Teme su mnogobrojne – od prava, političkih nauka, ekonomije, filozofije, kulture i umetnosti, japanskog jezika i književnosti ili Kaizena. Zbog trenutne situacije, uz popunjeni obrazac za prijavu potrebno je dostaviti samo fotografije lične karte ili pasoša i popunjenih, overenih stranica važećeg indeksa. Rok za dostavljanje ostatka dokumentacije biće objavljen naknadno, nakon ukidanja vanrednog stanja.

Povezana vest:  Fondacija Ana i Vlade Divac pokazala da filantropija ima budućnost u Srbiji

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom stablu trešnje koje je poznato kao simbol sreće i prosperiteta. JTI i Ambasada Japana veruju da će upravo talentovani istraživači i studenti, kao što su dobitnici Sakura stipendije, doneti prosperitet Srbiji i doprineti jačanju prijateljstva između dva naroda.