Nakon više od pet godina izgradnje radovi na postrojenju za prečišćavanje vode u bečkoj opštini Zimering su završeni. Postrojenje može samostalno da pokrije svoje potrebe za strujom i čak viškom da napaja mrežu.

Za čišćenje svih otpadnih voda u Beču postrojenje troši više od jedan odsto struje koju proizvodi najveći distributer „Wien Energie“. Novom metodom do koje su došli bečko preduzeće za prečišćavanje voda „ebswien“ u saradnji sa Institutom za kvalitet vode i menadžment resursa, omogućena je najveća iskorišćenost energije. Kako to funkcioniše? Iz mulja se do određenog stepena crpi voda a potom se ono zagreva na 38 stepeni Celzijusa. Potom se mulj stavlja u 30 metara visoke cisterne za razgradnju, gde se nalaze idealni uslovi za bakterije. Procesom truljenja nastaje gas koji se dve trećine sastoji od metana koji je bogat energijom.

Povezana vest:  Inovativni medicinski izum bečkih stručnjaka

Mulj koji je istrulio povlači se iz cisterni i sagoreva. Nasuprot tome, dobijeni gas preko sistema filtera dospeva od cisterni sa gasom u toplane, gde se u motorima na gas sagoreva. Pri tom nastaje ne samo mehanička energija koja se pomoću generatora pretvara u električnu struju, već i toplota koja može da se koristi za grejanje i toplu vodu.

Povezana vest:  Pijanista napravio portret Jovana Memedovića od odbačenih plastičnih flaša u reci

Sa ovako proizvedenom strujom ukupne potrebe postrojenja za prečišćavanje će biti pokrivene i čak će biti i viška proizvedene struje. Osim toga smanjuje se izbacivanje CO2-ekvivalenta za 40.000 tona godišnje. Prva struja bi trebalo da se proizvede tokom jeseni 2020. godine. Od 2021. godine ovo postrojenje za prečišćavanje vode će se u potpunosti samo snabdevati strujom.

Povezana vest:  SVETSKI POZNATI BREND SHERIFF&CHERRY EKSKLUZIVNO U MIKSER HOUSE-U

„Inteligentnom metodom i upotrebom moderne tehnologije proizvodi se više struje nego što se potroši“, kaže gradonačelnik Beča Mihael Ludvig. „Postrojenja za čišćenje otpadne vode koja su u drugim gradovima najveći komunalni potrošači struje, kod nas samostalno proizvode neophodnu struju. Dobijamo čistu struju i toplotu i smanjujemo emisiju ugljen-dioksida“, kaže član gradskog veća za ekologiju Uli Zima.

PHOTO: Christian Houdek