Fondacija Ana i Vlade Divac je osnovana sa ciljem pružanja pomoći izbeglim licima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i interno raseljenima sa Kosova i Metohije. Mnogima od njih i danas je potrebna naša pomoć. Od 2007. godine, Fondacija je, zajedno sa donatorima, obezbedila domove za 730 izbegličkih i interno raseljenih porodica koje su živele u kolektivnim centrima.

Domovi su obezbeđeni kroz izgradnju stambenih jedinica za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, izgradnju montažnih objekata, kupovinu seoskih domaćinstava i dodelu građevinskog materijala za izgradnju kuća, kao i podršku za razvijanje sopstvenog poslovanja.

Tokom prethodnih 10 godina u saradnji sa Aerodromom “Nikola Tesla” i zahvaljujući humanim putnicima I individualnim donatorima Fondacija je obezbedila ili obnovila 38 kuća za raseljena lica sa ratom zahvaćenih područja bivše Jugoslavije.

Fondacija Ana i Vlade Divac od početka migrantske krize 2015, pored obezbeđivanja direktne humanitarne pomoći radi i na jačanju zajedništva između migranata i stanovništva u Srbiji u lokalnim zajednicama, kako bi lokalno stanovništvo i migranti imali mogućnost da u zajedničkim aktivnostima doprinesu opštem dobru zajednice i na taj način se upoznaju i pomognu jedni drugima.

Povezana vest:  Princ Vilijam vodi Kejt na medeni mesec u Jordan

Međunarodni dan izbeglica, 20. jun. Fondacija Ana i Vlade Divac obeležava sa trenutno aktivnim, dvadeset i jednim (21) projektom u Šidu, Obrenovcu i Somboru. Projekti koji unapređuju kvalitet života u lokalnoj zajednici podržani su od strane Fondacija za otvoreno društvo. U 18 prihvatnih centara trenutno boravi 5.000 migranata a projektima je obuhvaćeno više od 3.000 ljudi.

Neformalna grupa „Savesni Građani“ Šid, organizovala je u Prihvatnom centru Šid, eko radionicu kojoj su prisustvovali korisnici prihvatnog centra. Popodne će neformalna grupa Ljubinić u Prihvatnom centru Obrenovac održati radionicu kuvanja i likovnu radionicu.

“Naš cilj je da kroz različite vidove likovne kulture približi, kako deci iz sela Ljubinić i njihovim roditeljima tako i privremeno raseljenim licima u Prihvatnom centru kulturne različitosti. Jedini vid aktivnosti koju mnogi meštani Ljubinića imaju je folklor. Želimo, pre svega, da deca nauče koliko ima sličnosti u kulturama i razbijemo predrasude o izbeglicama u ruralnim sredinama. Deci ove aktivnosti mnogo znače i ona to iskazuju slikajući i crtajući na način na koji oni vide situaciju. Moram da izrazim veliko zadovoljstvo saradnjom sa migrantima, a posebno bih istakao njihovu posvećenost i želju za učešćem u radionicama koje im bar malo olakšavaju i pomažu da zaborave tešku situaciju u kojoj se nalaze”, izjavio je povodom Međunarodnog dana izbeglica, Slobodan Radojičić, iz folklorne omladinske grupe Ljubinić.

Povezana vest:  Predstavljeni novi vrhunski proizvod za negu lica i tela - Delarom (FOTO)

Tokom pandemije COVID 19 Fondacija je za tri prihvatna centra obezbedila higijenska sredstva koja su bila neophodna za 2 meseca, a kako su potrebe za povećanom higijenom konstantne, pomoć u higijenskim sredstvima potrebnim za još 2 meseca, biće upućena u 5 prihvatnih centara.

“Hvala Fondaciji Ana i Vlade Divac što nas se setila na ovaj dan. Imali smo zanimljivu prezentaciju o ekologiji i čuli korisne informacije predstavljene na zabavan način. Vi ste uvek bili uz nas i znali da nam pomognete kada nam je bilo najteže”, rekao je Kaid iz Pakistana (22) povodom eko radionice u prihvatnom centru Šid.
Korisnici prihvatnih centara šiju zaštitne maske i tako pomažu lokalnoj zajednici. Tokom jula i avgusta će zaštitne maske koje su šili migranti biti podeljene korisnicima prihvatnih centara i lokalnom stanovništvu.

Povezana vest:  Životni ciklus Tetra Pak® ambalaže na Beogradskom festivalu cveća

Dodatno je obezbeđeno 200 porodičnih paketa sa društvenim igrama za najmlađe kojima je pažnja najpotrebnija.

Projekat podrške stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom Fondacija Ana i Vlade Divac realizuje treću godinu za redom sa Fondacijama za otvoreno društvo (Open Society Foundations).