U Beču se trenutno više od 6.000 ljudi nalazi u izolaciji usled pandemije koronavirusa, a njihov broj raste. U nedelju 11. oktobra 2020. godine održaće se gradski i opštinski izbori u Beču, a svako ko je oboleo ili sumnja da je oboleo od CoVid-19, može se obratiti specijalnoj „mobilnoj“ izbornoj komisiji.

Ko ne sme da napusti svoj dom zbog koronavirusa ili neke druge bolesti, na raspolaganju mu stoje „mobilne“ izborne komisije, najavio je grad Beč. Članovi komisije biće opremljeni specijalnom zaštitnom opremom, vizirima i maskama FFP2 bez ventila, koja se menja posle svake posete. „U svakom becirku će raditi dve ili tri „mobilne“ komisije na dan izbora. U zavisnosti od toga kako će se epidemiološka situacija razvijati do izbora, broj „mobilnih“ komisija može da se poveća“, izjavio je portparol člana gradskog veća zaduženog za izbore, Jirgena Černohorskog.

Povezana vest:  PROGLAŠENE TRI NAJUSPEŠNIJE DOMAĆE KOMPANIJE

Svako ko želi da iskoristi „mobilnu“ komisiju, mora da se prijavi najkasnije do subote veče pred izbore. Ko se odluči da glasa na ovaj način neophodno je da ima i glasačke listiće. Poslednji rok za prijavu za glasačke listiće je petak u podne pred izbore. Glasačke listiće može podići bilo koja druga osoba sa ovlašćenjem. Ukoliko se desi da u subotu pred izbore neko oboli od CoVid-19 ili postoji sumnja na oboljenje, a ta osoba nije podnela zahtev za glasačke listiće prethodni dan, neće biti u mogućnosti da glasa. Ovakvi rokovi su predviđeni Pravilnikom o izborima i neće se menjati ni u vreme koronavirusa.

Povezana vest:  Na trećem Balkan Cheese Festivalu kompanija Imlek oduševila ljubitelje sira

PHOTO: WienTourismus/Gregor Hofbauer