Donji dom austrijskog parlamenta jednoglasno je doneo odluku 19. septembra 2019. godine da potomci žrtava nacističkog režima dobijaju olakšice za sticanje austrijskog državljanstva. Amandman zakona stupa na snagu 1. septembra 2020. godine. Nova uredba Zakona o državljanstvu (§ 58c odeljak 1a) omogućava potomcima žrtava nacističkog režima da kroz tzv. prijavu steknu austrijsko državljanstvo. Oni nisu u obavezi da se odreknu drugog državljanstva ni da obezbede potvrdu o prebivalištu u Austriji.

Povezana vest:  NAKON BEOGRADA I NOVOG SADA, MASOVNI BESPLATNI DERMOSKOPSKI PREGLEDI ODRŽANI I U NIŠU

Do sada je postojalo olakšano sticanje državljanstva prijemom samo za one koji su napustili Austriju do 9. maja 1945. godine, što je produženo do 15. maja 1955. godine. „Pokrajina Beč je svesna svoje istorijske odgovornosti i već godinama pokreće inicijative da proterane žrtve nacističkog režima i njihove potomke iznova poveže sa gradom. Amandman zakona nije samo simboličan gest koji je odavno trebalo da se desi, već način da se ophodimo s poštovanjem prema ljudima koji su proterani u vreme nacionalsocijalizma. Ovim putem se ljudima iz čitavog sveta omogućava povratak u domovinu koja im je oduzeta nasilnim putem “, izjavio je predsednik pokrajine Mihael Ludvig.

Povezana vest:  Novak Đoković fondacija ugostila 110 mališana na ovogodišnjoj Drugarijadi

Oskar Dojč, predsednik Izraelskog religijskog društva u Austriji i Izraelske kulturne zajednice u Beču, izjavio je da ovaj zakon nije poklon, već formalno ispravljanje nepravde kao i da je u pitanju restitucija državljanstva. Ovim zakonom Donji dom je učinio veliki korak u procesu suočavanja sa svojim učešćem u zlodelima nacionalsocijalista.

Pokrajina Beč se od početka godine priprema za novu uredbu. Bečko Magistratsko odeljenje za državljanstvo i imigraciju osnovalo je novi sektor i zaposlilo 40 službenika, istoričara i pravnika čiji je zadatak da brzo i profesionalno sprovode uredbu. Svi zaposleni su prošli odgovarajuću obuku.

Povezana vest:  Beč: hipnotisanje ajkule

Svako ko je zainteresovan za austrijsko državljanstvo može da se informiše o tome putem internet stranice https://bit.ly/3jCOdoH.

PHOTO:  WienTourismus/Christian Stemper