Danas su studenti okačili transparnt „30% za studente nema 130% za stadion ima“ na ulazu u Studentski park koji se nalazi preko puta Rektorata Univerziteta u Beogradu gde se danas održava sednica na kojoj se odlučuje o zahtevu za smanjenje 30% školarine za narednu školsku godinu. Studenti u okviru tema Kreni – Promeni predali su zahtev i peticiju koju je podržalo 11.500 ljudi.

Povezana vest:  Ergobaby saveti za prijatnu, toplu i nezaboravnu zimu sa najmlađima

Smatramo da se rektorka Ivanka Popović i predsednica KONUS-a nalazi na prekretnici. Prvo je izjavila da je zahtev razuman i da bi država mogla da pomogne. Mi ovaj zahtev podržava. Napominjemo da se sve opredeljena državna sredstva za budžetske studente ne potroše i da bi preraspodelom ovih sredstava država mogla da pomogne fakultetima.

Povezana vest:  Zima u Beču

S druge strane, takođe je izjavila da je zahtev radikalan, što mislimo da nije tačno. U prošloj školskoj godini nismo imali nastavu shodno Zakonu o visokom obrazovanju, čime su prekršeni ugovori o studiranju. To je već dovoljan osnov da studenti tuže fakultete i dobiju povraćaj novca daleko veći od 30%, što se dešava u svetu.

Naš predlog je pravičan, ali vodi računa i o održivosti fakulteta. Nadamo se da će rektorka kao neko ko reprezentuje ceo univerzitet, ali i kao predsednica KONUS-a dakle da razume da univerzitet i fakulteti postoje zbog studenata, imati sluha i stati uz svoje studente.

Povezana vest:  Jedinstveni Rosa kutak za mame i bebe