Kažu pčele vole mir i treba da budu udaljene od glavnih puteva i železničkih trasa a u Beču na krovu zgrade „Bečke lokalne železnice“ smeštena su četiri pčelinja društva i med je već sertifikovan kao organski.

Wiener Lokalbahnen: Honig vom Dach

Kako bi dali svoj doprinos u borbi za zaštitu biljnog i životinjskog sveta ovo železničko-autobusko preduzeće zajedno sa Udruženjem gradskih pčelara je na krovu nove poslovne zgrade u Incersdorfu kod Beča odlučilo da postavi košnice. Veliki zeleni pojas u okruženju pruža pčelama sa krova zgrade idealnu pašu. Skoro godinu dana prikupljao se polen i med. I pored brojnih kišnih dana ove godine medna paša je sa 100 kg bila ipak dobra. Sertifikovan organski cvetni med može se kupiti u korisničkom centru na Jozefsplacu u Badenu i na stanici ispred Državne opere u Beču po ceni od 4,50 evra po tegli.

Povezana vest:  Festival kafe i čaja u Delta Cityju

Pčele su važan sastavni deo našeg senzibilnog ekosistema. Više od 75 odsto svih biljnih vrsta u Evropi zavise od oprašivanja od strane pčela. Raspoloživost najvećeg dela prehrambenih proizvoda kao što su voće i povrće, ali i orašasti plodovi i ulja, možemo zahvaliti pčelama.

PHOTO: WLB