U okviru najvećeg regionalnog konkursa iz oblasti održivog razvoja, BASF Start-up Science, domaći inovatori predstavljaju svoja rešenja za problem zagađenja vazduha u regionu. Za najbolju ideju obezbeđena su bespovratna sredstva za realizaciju u iznosu od najmanje 5000 evra.

Iz organizacionog tima hemijske kompanije BASF napominju da je, zbog velikog interesovanja, rok za prijave produžen do 15. novembra u ponoć.

„U sve četiri države vlada veliko interesovanje i do sad smo primili mnogo različitih prijava. Neki startapi su već iskusni na ovakvim konkursima, a ovo vide kao priliku da svoj proizvod plasiraju na tržište. Neki tek razvijaju ideju, pa im je, osim novca, potrebno mentorstvo. Sve u svemu, potvrdilo se da je ovo region u kom stvara mnogo talentovanih i inovativnih ljudi. Pozivamo startape koji eventualno nisu stigli da konkurišu, da svoje ideje prijave do 15. novembra u ponoć”, ističe Simon Franko, direktor kompanije BASF u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Povezana vest:  NIVEA krema limitirano izdanje - Zimske bajke

Iz BASF-a podsećaju da se na konkurs mogu prijaviti startapi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije i da je osnovni uslov za učešće da prijavljena ideja, direktno ili indirektno, doprinosi smanjenju zagađenja vazduha u regionu.

Simon Franko dodaje da će najbolje rešenje dobiti nagradu u iznosu od najmanje 5.000 evra.

„Javna prezentacija ideja zakazana je za decembar i tad će stručni žiri doneti finalnu odluku o nagradi. On se može opredeliti da finansira nekoliko najboljih ideja do njihove realizacije, da ponudi profesionalno mentorstvo ili dodatni budžet. Svakako, kakva god da bude odluka žirija, startap koji bude imao najvišu ocenu u zbiru sigurno dobija 5.000 evra. Taj novac kasnije može biti upotrebljen na način na koji inovatori smatraju da je najbolji za unapređenje njihove ideje”, objašnjava Franko.

Povezana vest:  Grand kafa nas uvodi u praznične dane

Franko ističe da je ideja konkursa da podrži sve one koji imaju dobre ideje, a nemaju novčanih sredstava da te zamisli realizuju: „Postala je svakodnevica da čujemo za neku dobru ideju, a da tvorac nema sredstava da je razvije do kraja. Želimo da to makar delimično promenimo i odatle ovakav konkurs. BASF ima najveći odsek za istraživanje i razvoj u Evropi i može podržati razvoj startapa do kraja bilo da se radi o izumima za prečišćavanje vazduha, smanjenje izduvnih gasova ili ekološkim alternativama za prevoz”, zaključuje Franko.

Povezana vest:  Bono i Obama o pomoći Africi

Pravo učešća na konkursu BASF Start-up Science imaju startap ideje pojedinaca ili timova od 18 do 35 godina, a projekat može biti u početnoj ili poodmakloj fazi razvoja. Dodatne informacije o konkursu, uslovima i načinu za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu www.start-up-science.com.