Svet je pun pasa! Naposletku, Kinološki savez Srbije priznaje gotovo 400 rasa, dok Američki kinološki savez priznaje 195 – ali nisu sve rase priznate!

Na primer, tajlandski riđbek se pojavljuje u američkom, ali ne i britanskom savezu! Iako je akita (ne japanska akita) po standardima Britanskog kinološkog saveza samo akita, dok je u Americi po njihovim standardima američka akita! Iako je mnogi britanski uzgajivači još uvek zovu američka akita zbog jednostavnosti reference.

Još uvek! Da ne bismo odvlačili pažnju, poenta je da ima mnogo pasa, a neki su mnogo poznatiji od drugih i daleko su prepoznatljiviji! Drugo, njihovi vlasnici (ako imaju dovoljno sreće!) dobijaju puno pitanja „Šta je on / ona?“

Želeli smo da podelimo nekoliko neobičnih rasa za koje verovatno nikada niste čuli i nekoliko zanimljivih činjenica o njima! Reći ćemo, potpuno smo očarani njima, a jedan nas je posebno osvojio i apsolutno nas zanima što se dogodilo u njihovoj istoriji.

Povezana vest:  Ostvarena prva trudnoća kao rezultat nove revolucionarne metode tima prof. dr Aleksandra Ljubića

Dakle, bez daljeg odlaganja, evo naše liste od 5 rasa za koje verovatno nikada niste čuli!

1. Majmunski pinč

Ova preslatka mala rasa deo je “toy” grupe pasa. Teški su između 3 i 4,5 kilograma. Oni su lojalni, znatiželjni i čuveno zabavni; ovaj pas je gotovo ljudski te je neustrašiv u nesrazmeru sa svojom veličinom. Kao i kod svih sjajnih komičara, očigledna ozbiljnost držanja majmunskog pinča čini sve njegove vragolije mnogo zabavnijima. Rasa je razvijena u Nemačkoj i postoji otprilike od 15. veka. Prvobitno su uzgajani da bi bili “lovci na miševe” u domovima, prodavnicama i stajama. Danas su, poput većine toy pasa, psi ljubimci.

2. Finski špic

Ovi preslatki psi imaju oko 10 do 13 kilograma slatkoće. Finski špic laje. To je prvo što biste trebali znati o njemu. Bio je razvijen da laje i to je ono što on radi. Koristi mnogo različitih zvukova za komunikaciju i ‘razgovor’ sa vama i to će im biti važan deo njihova života. Nabavite ovog psa samo ako ste voljni da ga naučite kada je u redu da laje, a kada nije.

Povezana vest:  Timberland u ritmu prirode

3. Glen-imalski terijer

Ovi slatki psi su pravi terijeri; izdržljivi su i neustrašivi. Oni su uzgajani kao tihi radni psi. Rasa je opisana kao tvrdoglava i nezavisna. Mogu biti teški između 14 i 18 kilograma i visoki oko 34 centimetara. Glen-imalski terijeri uglavnom nisu hiperaktivni. Mnogi, u stvari, lako bi se mogli smatrati pomalo lenjima, ali ipak mogu biti ekstravagantno smešni, pronalazeći zadovoljstvo u najčudnijim preokupacijama.

Povezana vest:  Kontroverzni spisak zvanica na kraljevskom venčanju

4. Hokaido

Ovi psi srednje veličine mogu težiti oko 20 -30 kilograma. Dakle, iako izgledaju slično kao šiba inu, hokaido je mnogo veći. Oni su drevna rasa koja potiče iz Japana. Hokaido pas je moćan, veran i čvrst radni pas snažnih lovačkih instinkta. Ličnošću i izgledom vrlo je sličan kai kenu, kišu ili šiba inu.

Mladi hovawart photo by Benjamin Wedemeyer on Unsplash

5. Hovawart

Ovo je još jedna drevna rasa – potiče iz Nemačke, a njeno ime znači „čuvar dvorišta ili farme“. Hovawart je radni pas srednjeg temperamenta sa svestranom upotrebom i vrlo dobrim nosom. Ljubazan je, ima ravnomernu narav i zaštitnički instinkt, samopouzdan je i sposoban da podnese stres. Njegove uravnotežene proporcije tela i posebna odanost porodici čine ga izvanrednim ljubimcem, čuvarom, psom za praćenje i spašavanje.

Photo by Helena Lopes on Unsplash