Srbija je u Evropi i dalje druga po smrtnosti, a četvrta po oboljevanju od raka grlića materice, pokazuju poslednji podaci Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Uzročnik ovog oboljenja je humani papiloma virus (HPV). Ohrabrujuća je činjenica da se ovo oboljenje može prevenirati na dva načina: primarnom prevencijom putem vakcinacije protiv oboljenja izazvanih HPV i sekundarnom prevencjiom tj. organizovanim skriningom koji predstavlja rano otkrivanje bolesti kod žena putem ginekoloških pregleda.  

Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića, podsećamo javnost i apelujemo na institucije da vakcina protiv HPV, koja je označena pravilnikom o imunizaciji kao preporučena vakcina, bude o trošku zdravstvenog osiguranja za one koji žele da se vakcinišu.

„Dom zdravlja Novi Sad trenutno je jedina ustanova u Srbiji koja besplatno vakciniše decu uzrasta od 11 do 17 godina protiv infekcija izazvanih HPV. Za prvih dva meseca od početka programa (polovina decembra 2020.) vakcinisano je 418 devojčica uzrasta od 11 do 17 godina“, kaže dr Mirjana Štrbac  iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. 

Povezana vest:  UNAIDS predstavio nove ciljeve u borbi protiv side

„Svake godine registrujemo oko 1300 novih slučajeva karcinoma, a oko 500 žena umre od ove vrste raka koji je u 90 odsto slučajeva moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za početak programa preporučene imunizacije za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. To vidimo kao najefikasniji način da stanemo na put crnoj statistici oboljevanja. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije.“, istakao je  prof. dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja gineko-onkologa  Srbije (UGOS).

„Visokorazvijene zemlje sa dobro organizovanim skrining programom preporučuju HPV vakcinaciju kao standard u sprečavanju raka, iako im rak grlića materice više nije značajan medicinski problem. Svetska zdravstvena organizacija i Evropsko udruženje ginekologa onkologa ukazuju da bi se uz adekvatnu primarnu i sekundarnu prevenciju rak grlića mogao “iskoreniti” kao što je to uradila Australija (prva zemlja koja je za 10 godina uspela da učestalost raka grlića materice smanji na 1.1% na 100.000 žena). Najnoviji rezultati iz skandinavskih zemalja govore o padu incidencije raka grlića materice primenom ovih metoda prevencije. Rezultati uspešnosti primene sekundarne i primarne prevencije u zemljama gde se uspešno primenjuju doveli su do pokretanja i angažovanja Svetske zdravstvene organizacije za globalni poziv za “eradikaciju” raka grlića materice, jer imamo alat“,  navodi prof. dr Aljoša Mandić.

Povezana vest:  Glasanje za pobednike NESCAFÉ 3in1 Generacije počinje

Dobra vest je što je Srbija Nacionalnim programom imunizacije u aprilu 2019. HPV vakcinu stavila na listu preporučenih, ali je ona i dalje o trošku pacijenta. Uvođenje vakcine o trošku zdravstvenog osiguranja zaštitio bi veliki deo populacije od ovog, ali i još četiri vrste raka koje HPV izaziva. Vakcina takođe prevenira i pojavu genitalnih kondiloma za koje je pokazano da je uzročnik takođe HPV.

Povezana vest:  Institucije i organizacije u Beogradu ujedinjene protiv diskriminacije nad LGBT osobama

U okviru nedeljne kampanje prof. dr Mandić poručuje: „Neophodno je da svi mi: od pojedinca do društva kao celine informišemo i podižemo svest žena za potrebom za redovnim ginekološkim pregledima. UGOS podržava ulaganje u zdravlje populacije, primarnu i sekundarnu prevenciju kao osnov smanjivanja preventibilne bolesti kakav je rak grlića materice i to nam treba biti prioritet u budućnosti. Srbija ima kapacitete, obučene lekare da ostvare adekvatne preglede koristeći adekvatne dijagnostičke procedure. Sistem ginekološke službe je dobro razvijen jer se ginekolozi nalaze u Domovima zdravlja kao prvim stanicama za poboljšanje, brigu i unapređenje zdravlja žena.“