Interakcija između koronavirusa SARS-CoV-2 i ljudskog imunog sistema značajno utiče na tok i oblik bolesti kod pojedinačnih Covid-19 pacijenata. U normalnim slučajevima odgovor imunog sistema u vidu prirodnih ćelija ubica (NK ćelija) predstavlja važan korak u borbi protiv razmnožavanja virusa na samom početku infekcije.

Ćelije ubice na površini imaju receptore, uključujući receptor NKG2C, koji komuniciraju sa zaraženim ćelijama putem njihovi površinskih struktura. Ova interakcija za cilj ima uništavanje ćelija koje su zaražene virusom. Oko 4 odsto populacije nema receptor NKG2C kao posledicu prirpodne genetičke varijacije, a oko 30 odsto populacije poseduje ovaj receptor samo delimično.

Povezana vest:  Letnji beauty saveti by NIVEA

Grupa istraživača iz centra za virusologiju Medicinskog univerziteta u Beču pokazala je u saradnji sa lekarima bečke klinike Favoriten da pre svega osobe sa delimičnim ili potpunim nedostatkom receptora NKG2C razvijaju teže oblike Covid-19. „Nedostatak receptora je u najvećoj meri ustanovljen kod Covid-19 pacijenata koji su lečeni na odeljenjima intenzivne nege, nezavisno od starosne dobi i pola“, izjavila je Elizabet Puhhamer Štekl rukovodilac studije. Studija je pokazala značaj NK ćelija u borbi protiv SARS-CoV-2 što može biti polazna tačka za lekove koji bi mogli da pomognu u sprečavanju težih oblika Covid-19.

Povezana vest:  Počeo internacionali sajam igara na sreću u Londonu

Rezultati studije su objavljeni u časopisu „Genetics in Medicine“.

LINK: https://www.nature.com/articles/s41436-020-01077-7

PHOTO: CDC