Mesec mart je širom sveta posvećen socijalnim radnicima, njihovom angažovanju i značaju u zajednici u kojoj deluju. Tim povodom, Fakultet za medije i komunikacije organizuje razgovor pod nazivom „Jedan sat o jednom danu – povodom Svetskog dana socijalnih radnika o socijalnom radu u Srbiji danas“ u subotu, 20. marta u 18 časova. Razgovor će se održati online, putem Zoom platforme, dok je direktan prenos omogućen putem Facebook stranice fakulteta: fmk.beograd. Podršku razgovoru pružila je Komora socijalne zaštite.

Učesnici razgovora biće eminentni stručnjaci iz oblasti socijalnog rada i predavači Fakulteta za medije i komunikacije: socijalna radnica i specijalistkinja medijacije dr Vera Despotović, socijalna radnica dr Jelena Tanasijević, magistarka neuropsihijatrije i doktor medicinskih nauka dr Aleksandra Milićević Kalašić, socijalna radnica i porodična psihoterapeutkinja Iva Branković, politikolog za socijalnu politiku Đorđe Terzin i psiholog Ljubiša Jovanović.

Povezana vest:  Kreirane unikatne patike na 36. Perwoll Fashion Weeku

Povodom Svetskog dana socijalnog rada, socijalna radnica i porodična psihoterapeutkinja Iva Branković, u svom autorskom tekstu istakla je: „Problem sa kojim se socijalni rad suočava danas komplikovan je i složen, i kao takav ne može se rešiti jednostavnim intervencijama. Izazovi sa kojima se društvo, a onda i struka, suočava dugotrajni su i strukturalni kao i problemi korisnika sa kojima radimo. Biće potrebno vreme da bi do oporavka došlo, ali to ne znači da je oporavak nemoguć. Potrebno je za početak smanjiti očekivanja od države i donosioca odluka jer neoliberalnim sistemima kao što je naš, socijalni rad po prirodi stvari nije prioritetna delatnost već periferno sredstvo za gašenje požara. Oporavak struke i reputacije u društvu mogu se obezbediti samo osnaživanjem profesionalaca i udruženom brigom za profesiju. Jačanje profesionalnih udruženja i formiranje mreža za uzajamnu podršku i razmenu omogućilo bi uticaj kako na donosioce odluka tako i na stručnu i opštu javnost. Samo tako slika socijalnog rada možda može da se promeni i da socijalni radnik ponovo  postane ono što zapravo jeste – stručnjak koji radi sa najtežim ljudskim problemima uvažavajući njihovu strukturalnu uslovljenost, a pojedincima i grupama prilazi poštujući njihovo dostojanstvo i ističući njhove snage bez obzira na teške okolnosti u kojima se nalaze“.

U želji da se javnosti pruži prilika da svoje mišljenje i zapažanja podele sa učesnicima online razgovora, a u cilju zajedničke analize trenutne situacije, pratioci diskusije će svoja pitanja moći da postavljaju na zvaničnoj Facebook stranici fakulteta (fmk.beograd).

Povezana vest:  Šta Beograd sprema u 12. Noć istraživača?