Institut za neonatalogiju u Beogradu dobio je danas od UNICEF-a aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi, koji je obezbeđen od donacija individualnih donatora i kompanija koje su se odazvale kampanji UNICEF-a Tako mali da bi u srce stali.

Nakon donacije četiri inkubatora, od kojih su dva prošle nedelje dostavljena Novom Sadu i Kragujevcu, a dva je dobila Dečija klinika u Nišu, UNICEF nastavlja sa podrškom neonatalnim jedinicama u Srbiji. Aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi, u vrednosti od 2.419.000 dinara,  namenjen je lečenju prevremeno rođenih beba koje su rođene sa problemima disanja i nedostatkom kiseonika prilikom porođaja.

„Tokom epidemije COVID-19 kada svi ulažu najveće napore u lečenju inficiranih i suzbijanju epidemije, UNICEF nije zaboravio da je mnogim tek rođenim bebama  svakodnevno potrebna pomoć zdravstvenog sistema, bez obzira na krizu. Stoga je UNICEF  donirao Institutu za neonatologiju aparat za kontrolisanu sistemsku hipotermiju. U pitanju je aparat koji služi za sprovođenje dokazane terapijske metode u sprečavanju oštećenja mozga. Nabavku ove vredne donacije omogućille su donacije kompanija i pojedinaca koji su se odazvali pozivu UNICEF-a.

Povezana vest:  Koliko košta parking u Beču?

Aparat za kontrolisanu sistemsku hipotermiju se primenjuje u lečenju hipoksično-ishemijske encefalopatije, koja se nekada javlja u sklopu perinatalne asfiksije kod beba. Terapijska hipotermija pored šanse za život omogućava najkvalitetniji tretman i ishod lečenja, smanjujući neurorazvojne i psihomotorne poremećaje“, izjavila je dr Jasminka Peruničić, koja je u ime Instituta preuzela donaciju.

U Srbiji se godišnje rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 rođeno prevremeno, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

Povezana vest:  Vodeće revizorske kuće u akciji uređenja Ade Huje

„Institut za neonatologiju brine se o najosetljivijim bebama u Srbiji. Izuzetno je važno da u svakom trenutku i za svako dete imaju najbolje uslove za pružanje podrške koja omogućava preživljavanje i što optimalniji razvoj „malih divova“. Institut neonatalne intenzivne nege, primer je primer dobre prakse u zemlji i celom regionu kada je reč o primeni porodično orijentisane razvojne nege i mi smo zajednički podržali da se ove prakse prenesu na sve jedinice neonatalne intenzivne nege u Srbiji. Očuvanje najviših standarda zdravstvene zaštite dece, uprkos izazovima koje COVID19 pandemija nameće, su zajednički prioritet i zato zahvaljujemo brojnim donatorima što nam pomažu da omogućimo bezbedan i zdrav početak svakom detetu u Srbiji“, izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za rani razvoj UNICEF-a.

Kampanja Tako mali da bi u srce stali pokrenuta je u novembru prošle godine sa ciljem modernizacije i opremanja neonatalnih jedinica u Srbiji. Kampanju je podržalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, sa kojim UNICEF od 2017. godine intenzivno sarađuje na unapređenju rada neonatalne službe. Do sada se pozivu UNICEF-a odazvalo 4638 individualnih donatora i 179 kompanija koji su svoje donacije namenili upravo za podršku najosetljivijim bebama.

Povezana vest:  HANSAPLAST PROIZVODI ZA ZDRAVA STOPALA, Saveti za preživljavanje na visokim štiklama

UNICEF će nastaviti sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu da dosegnu evropske standarde. To uključuje i sprovođenje principa porodično orjentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.

UNICEF poziva građane i kompanije da se priključe  Klubu prijatelja UNICEF-a i svojim donacijama pruže pomoć da najosetljivije bebe dobiju najbolje uslove za početak života.