Nakon vakcinacije protiv koronavirusa ustanovljen je redak sindrom stvaranja tromba ili krvnog ugrušaka na neobičnim mestima u ljudskom telu. Razvoj tromboze se dovodi u vezu sa nedostatkom trombocita i poremećajem pri zgrušavanju krvi. Ovaj sindrom se u stručnom žargonu naziva VITT (vaccine-induced thrombotic thrombocytopenia). Lekari sa Univerzitetske klinike za internu medicinu u Beču nedavno su uspešno izlečili jedan takav slučaj.

VITT sindrom najverovatnije prouzrokuje neodgovarajući odgovor imunog sistema koji dovodi do stvaranja antitela koja aktiviraju trombocite. Krvne pločice čija je funkcija zgrušavanje krvi. Smrtni ishod se beleži u 40 do 50 odsto slučajeva, pa je neophodno pravovremeno odgovarajuće lečenje. Dosadašnje aktuelne preporuke su empirijske i zasnivaju se na in vitro podacima.

Povezana vest:  IKEA Srbija ponovo otvara vrata svoje robne kuće u Beogradu

Pacijentkinja koja je lečena na Univerzitetskoj klinici za internu medicinu u Beču je imala nizak nivo trombocita i fibrinogena, ali bez krvnih ugrušaka. Fibrinogen je belančevina koja igra značajnu ulogu u zgrušavanju krvi. „Vrednosti D-dimera, koje mogu da ukažu na trombozu, bile su veoma povišene, a serološko „eliza“ testiranje na antitela na heparin i PF4 pozitivno. To su vrednosti koje ukazuju na nastanak tromboze“, objašnjava Paul Knebl, rukovodilac medicinskog tima.

Povezana vest:  Stigle su nove, REciklirane CL Legacy i Legacy 83 siluete

Intravenozna terapija je uključivala visoke doze koncentrovanog imunoglobulina, kortizona i specijalne lekove za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka. Koncentrovani imunoglobulin sadrži antitela koja mogu da blokiraju pogrešnu imunološku reakciju. Za sprečavanje tromboze ne smeju da se koriste uobičajni heparinski preparati, jer oni mogu da izazovu tromboze ili pogoršaju stanje.

Ova nova saznanja su objavljena u stručnom časopisu „Journal of Thrombosis and Haemostasis“. Pored preporuka u pogledu terapije, navodi se da je pravovremeno postavljanje dijagnoze i sprovođenje terapije neophodno za sprečavanje stanja opasnog po život.

Povezana vest:  ODRŽANA JOŠ JEDNA MANIFESTACIJA UŠĆE FASHION NIGHT

Journal of Thrombosis and Haemostasis:

“Successful treatment of vaccine-induced prothrombotic immune thrombocytopenia (VIPIT).” Thaler J, Ay C, Gleixner KV, Hauswirth AW, Cacioppo F, Grafeneder J, Quehenberger P, Pabinger I, Knöbl P. J Thromb Haemost. 2021 Apr 20. doi: 10.1111/jth.15346. Epub ahead of print. PMID: 33877735.

PHOTO: Obi Onyeador