Na događaju u holu Doma kulture u Prijepolju okupljeni građani su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. Kroz razgovore i radionice sa ekspertima i domaćim influenserima prezentovane su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija“ pokrenut je na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“ koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Prisutnima se obratio Vladimir Babić, predsednik opštine koji je tom prilikom istakao: „Karavanom „Digitalna ekspedicija„ ostvaruje se jedan od ciljeva Vlade Srbije, a to je da digitalna pismenost, bezbednost i veštine budu značajne teme na kojima se zasniva savremeno i konkurentno srpsko društvo.“

Povezana vest:  Međunarodni dan biodiverziteta - Više od 30% vrsta na svetu ugroženo!

Gospodin Babić se zahvalio Vladi Republike Srbije i ministrima koji su među 16 gradova i opština odabrali i Prijepolje kao jednu od lokacija na kojima će građanima biti pružena sva moguća raspoloživa znanja iz oblasti digitalizacije.

Događaju je prisustvovao i Miodrag Ćubić, načelnik opštinske uprave, koji je izjavio da je u poslednjih nekoliko godina, u saradnji sa državnim organima, Opštinska uprava osavremenila svoje računarske i mrežne kapacitete kako bi se pripremila za implementaciju elektronske pisarnice, povećala bezbednost podataka i kako bi se otvorila ka eUslugama. „Uvođenjem sistema eUprave, problemi vezani za gužve na šalterima, komplilkovane procedure, posećivanje više institucija da bi se završio posao, radno vreme organa, postaće prošlost“, dodao je gospodin Ćubić.

Povezana vest:  Beč: energetska efikasnost uz pomoć aplikacije

Na pokretanju karavana u Beogradu prisustvovala je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija koja je tom prilikom istakla da su digitalne veštine značajne, ne samo za svakodnevnu komunikaciju i lični razvoj svakog građanina Srbije, već i za razvoj digitalnog poslovanja i preduzetništva i ukupan ekonomski rast. Na prvoj stanici karavana prisutnim građanima se obratila i prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je dodala da je Srbija mnogo učinila na polju digitalizacije i da zahvaljujući vizijama predsednika Aleksandra Vučića i zalaganjima premijerke Ane Brnabić, sada građani imaju priliku da određene obaveze, koje su pre zahtevale mnogo više vremena i čekanja u redovima, obave u nekoliko klikova.

Povezana vest:  Broj korisnika digitalnih bankarskih usluga je u stalnom porastu

Tokom naredna četiri meseca karavan će posetiti još 14 gradova Srbije: Vršac, Šabac, Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar. Građani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i na koji naćin da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

Karavan je namenjen svim građanima, od mladih koji su  izloženi digitalnom sadržaju od rođenja, preko digitalno spretne generacije Z i njihovih roditelja, do građana kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni.

Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs

PHOTO: Olaf&McAteer promo