Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar prisustvovao je danas obeležavanju godišnjice operacije Haljard i položio venac na spomenik na aerodromu Galovića polje kod Pranjana. U pratnji Njegovog Kraljevskog Visočanstva bili su g. Vladan Živulović i g. Marko Bajić, članovi Krunskog saveta.

Svečanosti su prisustvovali i Nj.E. Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, Nj.E. Entoni Godfri, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Nj. E. Rafal Pavel Perl, ambasador Poljske u Srbiji, general-major David H. Tabor, komandant Komande za specijalne operacije – Evropa vazdušnih snaga SAD, general-potpukovnik Duško Žarković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, vojni atašei Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Poljske, članovi savetodavnih tela Krune, članovi Udruženja Kraljevina Srbija i brojni građani.

Povezana vest:  Muzej sladoleda u Njujorku

„Avijatičare koji su spaseni u Srbiji tokom misije Halijard često su nazivali „zaboravljenih 500“. To je zato što se istina o ovoj veličanstvenoj operaciji držala u mraku i što je veoma dugo bilo zabranjeno da se o njoj govori. Ali, istina se nikada ne može sakriti. Borba za njeno otkrivanje može biti teška, ali ta borba je uvek pravedna. Zato avijatičari koji su spaseni ipak nisu zaboravljeni. A nisu ni svi hrabri ljudi, koji su pod komandom svog neustrašivog vođe, generala Dragoljuba Mihailovića, i mog oca, Nj.V. Kralja Petra II, započeli i uspešno sproveli operaciju spasavanja svojih saveznika. Njihovo herojstvo je nešto što nikada ne smemo zaboraviti. Oni su rizikovali svoje živote zbog visokog ideala slobode u borbi protiv nacizma, jednog od najvećih zala koje je naš svet ikada video. Njihova hrabrost i odlučnost da žive u slobodnom svetu su prekretnica koja nam pokazuje put u budućnost“, rekao je Prestolonaslednik Aleksandar ovom prilikom.

Povezana vest:  “Super tattoo - Candy ink” od 23. septembra u SUPERMARKET-u

Tokom operacije Halijard 1944. godine, preko 500 američkih i britanskih pilota, zajedno sa nekoliko posada iz Rusije, Francuske i drugih savezničkih zemalja, odvedeno je na slobodu sa improvizovane piste u selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca. Bila je to jedna od najvećih spasilačkih misija izvedenih iza neprijateljskih linija. Operaciju su predvodili Kraljevska jugoslovenska vojska u otadžbini i američka Kancelarija za strateške usluge (OSS). Predsednik Sjedinjenih Država Hari Truman posthumno je odlikovao generala Dragoljuba Mihailovića Legijom za zasluge, jednim od najviših odlikovanja Sjedinjenih Država, za podršku savezničkim snagama i doprinos pobedi u Drugom svetskom ratu.

Povezana vest:  X-men: Prva klasa žurka 2. juna na splavu Plastic Light, muziku bira Jugoslav Pantelić