HOD_Konferencija_slika2_260111Fond „ANA I VLADE DIVAC“ (HOD) i dalje uspešan u prikupljanju sredstava za zbrinjavanje interno raseljenih i izbeglica

 

HOD_Konferencija_slika1_260111Kroz različite projekte koje je Fond „Ana i Vlade Divac“ (HOD), u 2010. godini realizovao u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i UNHCR-om, uz pomoć brojnih partnera, kompanija i građana, njihovih donacija, prikupljena su sredstva za rešavanje stambenog pitanja 83 porodice koje su više od decenije živele u kolektivnim centrima širom Srbije. Cilj Fonda u 2011. je da se broj porodica koje trenutno žive u 37 kolektivnih centara u Srbiji znatno smanji rešavanjem stambenog pitanja kroz projekte koje će Fond realizovati u ovoj godini.

Fond „Ana i Vlade Divac“ (HOD), zajedno sa partnerima i Gradom Beogradom planira izgradnju četiri zgrade na teritoriji opštine Zvezdara u koje će se useliti porodice koje trenutno žive u kolektivnim centrima na teritoriji Grada Beograda, a u okviru projekta „Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima“. Grad Beograd je kao partner, donirao zemljište sa celokupnom infrastrukturom i omogućio realizaciju projekta. Do sada su obezbeđena sredstva za izgradnju dva stambena objekta posredstvom Stejt departmenta i IPA Fonda Evropske unije. Fond će uz pomoć partnera tokom 2011. godine nastaviti da, kroz svoje projekte, prikuplja sredstva za izgradnju još dva objekta.

Povezana vest:  "Beogradski Manifest" - praznik festivala u srcu Beograda!

Fond je ove godine osnovao socijalno preduzeće kako bi se omogućilo prikupljanje sredstva prodajom različitih promotivnih proizvoda.

-I u prošloj godini smo dokazali da samo udruženim akcijama državnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija, lokalnih opština, kompanija, medija i građana možemo sistematski raditi na rešavanju trajnog stambenog smeštaja interno raseljenih i izbeglih porodica koje žive u kolektivnim centrima. Ove godine moramo svi zajedno još brže i intenzivnije da radimo kako bismo uspeli da zbrinemo što više porodica koje neće još dugo moći da žive u kolektivnim centrima, a pitanje je šta će sa njima biti ukoliko ne reagujemo odmah – rekla je Snežana Divac predsednica Fonda „Ana i Vlade Divac“.

Povezana vest:  IZIPIZI lanirao novu kolekciju za predstojeću sezonu

-Tokom 2010. godine, zatvorili smo osam kolektivnih centara i uspeli da obezbedimo pomoć u rešavanju stambenog problema 835 lica koja su napustila iste, što smatramo vrlo dobrim rezultatom. Komesarijat za izbeglice je podržao napore lokalne samouprave sa 4,1 miliona evra budžetskih sredstava kojima je obezbeđena kupovina 1.040 paketa građevinskog materijala i donacija 640 paketa za ekonomsko osnaživanje porodica. Posebno bismo istakli činjenicu da je u protekle dve i po godine, Republika Srbija, uz pomoć međunarodne zajednice, a pre svega Evropske unije, UNHCR-a, Vlade SAD-a i Savezne Republike Nemačke, uspela da pomogne rešavanje stambenog pitanja 3.239 korisničkih porodica i ekonomski osnaži dodatnih 2.325 porodica – izjavila je Svetlana Velimirović, zamenik Komesara za izbeglice Republike Srbije.

Povezana vest:  Exitov novi panel istražio izvore kolektivne traume, kako je razumeti i suočiti se sa njom

-UNHCR ove godine ulazi u 4. godinu uspešne saradnje sa Fondacijom. Mi se radujemo nastavku saradnje, u najboljem interesu izbeglica i interno raseljenih lica koji su korisnici velikodušnih projekata Fondacije – rekao je Eduardo Arboleda, šef kancelarije UNHCR-a za Srbiju.

Fond „Ana i Vlade Divac“ zahvaljuje se svima koji su svojim donacijama pomogli zbrinjavanje izbeglih i raseljenih porodica kao i partnerima akcija Fonda među kojima su: UniCredit Banka i UniCredit Fondacija, Eurobank EFG, Opština Prijepolje, Infostan, Informatika Novi Sad, TC Ušće, Aerodrom, Beogradsko dramsko pozorište, MTV, Mozzart, GrandCasino, Restoran Little Bay, Coca-Cola, Telenor, Telekom, Vip mobile, Imel Group, Ces Mecon, Executive Group.