Na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima 18. oktobar, UNITAS humanitarna, neprofitna organizacija koja se bavi prevencijom trgovine ljudima, skreće pažnju na to da svake godine zbog ove kriminalne industrije nestane milion i dvesta hiljada ljudi širom sveta. Internet sve više postaje mesto gde trgovci ljudima vrbuju svoje žrtve, a prema podacima Interpola u svakoj sekundi na internetu je prisutno oko 750,000 predatora.

 

Zbog toga Fondacija UNITAS smatra da je edukacija dece i omladine, kao i roditelja i prosvetnih radnika, jedan od najmoćnijih instrumenata u borbi protiv trafikinga. Danas deca odrastaju koristeći internet, pa je velika odgovornost na roditeljima. Kako bi zaštitili svoju decu, potrebno je da se pridržavaju propisanih uzrasnih ograničenja za korišćenje različitih servisa na internetu. Roditeljima se savetuje i da proveravaju svaku aplikaciju, posebno one koje nude funkcije četovanja, nadgledaju sajtove i online igrice koje deca koriste, blokiraju pristup u slučaju sumnjivih aplikacija, odrede vremenska ograničenja za decu. Naročito je bitno da uče decu da nepoznate osobe ne prihvataju kao prijatelje na društvenim mrežama, kao i da sa njima ne stupaju u komunikaciju. A ovo su samo neka od pitanja na koja vaše dete nikada ne bi trebalo da odgovara, ukoliko ih dobije:

Povezana vest:  U prodaji karte za Guarana Foam Fest 2013

 

1. Čestitamo, osvojila si mobilni telefon! Potrebno je samo da uneseš svoju adresu, kako bi ti poklon stigao u najkraćem roku.

2. Želiš da postaneš fotomodel? Pošalji nam svoje fotografije u kupaćem kostimu i dođi na kasting o čijem mestu i vremenu ćemo te naknadno obavestiti.

3. Želiš da upoznaš svog omiljenog jutjubera? Porukom u DM nam pošalji koga bi volela da upoznaš i čekaj nas sutra u 17 časova na Trgu.

Povezana vest:  “Princeza na ledu” za socijalno ugrožene mališane

4. Oglas: Fabrici čokolade neophodna je pomoć u proizvodnji. Za samo dva sada rada dnevno nudimo odličnu zaradu do 500 evra mesečno.

5. Besplatan letnji kamp odbojke za decu od 10 do 16 godina na moru, obezbeđen prevoz, hrana i smeštaj. Treninge će držati članovi odbojkaške reprezentacije Srbije, prijavi se u DM!

6. Želiš brzo i lako da naučiš engleski jezik? Pošalji nam svoju adresu, broj telefona i prijavi se za besplatan kurs.

7. Ne znam da li se sećaš, ja sam Milica, išle smo zajedno u vrtić, volela bi da se vidimo i nastavimo druženje.

8. Ćao, ja sam Pavle, imam 12 godina, upoznali smo se prošle godine na utakmici. Voleo bih da budemo drugari.

9. Oglas: Besplatan kurs „Kako našminkati sebe“ za prijavu dođi u ul. Marka Jankovića 25g. Pre toga nas pozovi na navedeni telefon.

Povezana vest:  Počela kampanja „Mladi su akcija!“

10. Instagram će od sutra objavljivati javno sve privatne poruke svojih korisnika. Kako bi postao naš korisnik od poverenja porukom nam pošalji ime i prezime, adresu, broj telefona i školu u koju ideš.

 

Fondacija UNITAS je posebno orijentisana na rizike koji postoje u online svetu i na bezbedno ponašanje na društvenim mrežama, pa nastavlja sa realizacijom vebinara namenjenih zaposlenima u osnovnim školama na teritoriji Srbije. Ideja je da učitelji znanje o bezbednosti na internetu dalje prenose deci u okviru određenih nastavnih predmeta, ali i roditeljima na roditeljskim sastancima. Od 2020. godine u okviru ovog projekta koji organizacija sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije, obuke je prošlo više od 1500 učitelja, a cilj je da svi prosvetni radnici u Srbiji i regionu budu edukovani o bezbednosti na internetu.