Prestižno rusko priznanje Emiru Kusturici

kusturicaEmir Kusturica jedan je od ovogodišnjih dobitnika nagrade Međunarodnog fonda pravoslavnih naroda. Režiser je nagradu primio u Moskvi, u hramu Hrista spasitelja, a uručio mu je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
Patrijarh Kiril izjavio je da je Kusturica ne samo veliki srpski reditelj, već i intelektualac koji je svetovno i komercijalno podredio duhovnom. On je istakao da Kusturičino stvaralaštvo nije zasnovano na komercijalnoj osnovi, već da režiser „razmišlja o čoveku u širem smislu, o prirodi i sveukupnosti“. Ruski patrijarh dodao je i da dela režisera doprinose uzajamnom razumevanju među kulturama.
-Izuzetno sam iznenađen i srećan zbog nagrade koja podstiče ideju duhovnosti. Na mene su uticali radovi Dostojevskog, iz romana ‘Braća Karamazovi’ izvukao sam sva pitanja života, smrti i dubine ljudske duše – rekao je Kusturica. 
Pored Kusturice, nagradu za 2009. dobili su predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, patrijarh jermenske pravoslavne crkve Garegin Drugi i Bogoslovska pravoslavna akademija u SAD.
Nagrada Međunarodnog fonda pravoslavnih naroda dodeljena je deseti put, a među dosadašnjim dobitnicima su i patrijarh srpski Pavle, ruski premijer Vladimir Putin i drugi.
Priznanje se sastoji od diplome i novčane nagrade u iznosu od 20.000 do 50.000 dolara.

Povezana vest:  Dimitrije Knjeginjić novi direktor Lafarge Srbija