Svaki slučaj ugrožavanja bezdnosti dece i mladih na internetu i društvenim mrežama treba obavezno prijaviti Nacionalnom kontakt-centru za bezbednost dece na internetu na broj 19833 ili putem platforme pametnoibezbedno.gov.rs čim se dogodi, a ako poruke sadrže pretnje nasiljem, uhođenje, napastovanje, dečju pornografiju i sl., potrebno je, pored Centra, neodložno obavestiti i policiju.

Kako bismo sebi i svojoj deci pružili bezbedno digitalno iskustvo i sprečili sajber-zlostavljanje, o njemu moramo otvoreno razgovarati odmah kada ga uočimo, i to sa onima na koje smo najviše upućeni: roditelji i nastavnici s decom, a deca sa svojim najbližima i vršnjacima. Važno je i na vreme potražiti pomoć stručnjaka i institucija, zajednička je poruka Nacionalnog kontakt-centra za bezbednost dece na internetu i programa Nova pismenost.

Povezana vest:  Poznati na Player's party teniskog turnira poznatih

– Internet i društvene mreže za svakoga u Srbiji moraju biti pre svega bezbedan prostor. Digitalna pismenost, stalno učenje i prevencija ključne su veštine za nas i našu decu. Kroz nacionalnu Strategiju razvoja digitalnih veština, platformu „Pametno i bezbedno”, Vladin projekat „Digitalna ekspedicija” i druge aktivnosti, Ministarstvo radi na jačanju digitalne pismenosti dece i odraslih, što je uslov za digitalnu bezbednost, ali i za prosperitet našeg društva, navela je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Edukatori Nacionalnog kontakt-centra na broju 19833 i u razgovorima uživo sa decom, roditeljima i nastavnicima imaju zadatak da osvetle digitalne tehnologije kao sastavni deo života koje pružaju mogućnost za napredovanje, obrazovanje, bržu komunikaciju, istraživanje, zabavu. Prema rečima Emine Beković iz ovog Centra, te tehnologije sa sobom nose i mnoge rizike i zloupotrebe, pa je digitalna pismenost neophodna veština za snalaženje u 21. veku.

Povezana vest:  Mercator prolećno modiranje - u šopingu s poznatima

Više od petine građana (22 posto) ne zna na koji način bi se zaštitili od zlostavljanja na internetu, a ove godine je 37 posto ispitanika doživelo neprijatnost u onlajn prostoru, za četiri procentna poena više nego 2020. Preko 44 posto mlađih od 25 godina imalo je neprijatnosti u komunikaciji putem interneta, nalazi su CeSID-ovog istraživanja digitalne pismenosti za program Nova pismenost, koji partnerski vode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i organizacija Propulsion.

Povezana vest:  Novak Đoković Fondacija priređuje četvrti Panel „Putem šampiona“ pod naslovom „Talenat u sportu – istina ili mit?“

– Institucije, građani, nevladin sektor, novinari i uostalom svi mi koji smo onlajn, moramo svakodnevno zajednički da unapređujemo digitalnu pismenost, istakao je Darko Soković, direktor programa Nova pismenost. Bez obzira na to jesmo li stalni ili povremeni korisnici interneta, medijske kuće, influenseri, kreatori sadržaja, deca, roditelji, biznis ili državna uprava, svi smo mediji. Uz tu ulogu dolazi obaveza odgovornog delovanja u onlajn svetu, pa pre nego što postavimo bilo koji sadržaj na nekoj od mreža, razmislimo još jednom da li time nekoga ugrožavamo, vređamo ili zastrašujemo. Svako ima pravo na sigurno onlajn i oflajn okruženje, poručio je Soković.