Glavni pokazatelj zdrave kože je njen prirodni sjaj. Možda ste primetili da vaša koža više nije blistava i sjajna. Pitate se zašto se to dogodilo? Mnogi uzroci poput nedostatka sna, stresa, godina, pa čak i onoga što jedete, mogu vašem tenu oduzeti sjaj.

Dobra vest je da kožu koja izgleda umorno i ispijeno možete pretvoriti ponovo u blistavu i to u vašem domu. Otkrivamo vam koji to faktori utiču da koža izgubi sjaj i koji su to koraci koje treba slediti kako bi se koža oporavila i povratila svoju prirodnu lepotu. Pročitajte.

Faktori koji mogu biti odgovorni zašto vaša koža ne izgleda blistavo

Vaša koža je najveći organ vašeg tela. Sigurno će nekada, pod uticajem raznih faktora biti trenutaka kada vaša koža ne izgleda najsjajnije. Trik je u tome da shvatite zašto se to dešava i šta možete učiniti da to promenite.

Neki od najčešćih uzroka zašto vaša koža može izgledati beživotno su dehidratacija, nakupljanje mrtvih ćelija kože, konzumiranje nikotina, suvoća, starenje, kao i neredovna i neizbalansirana ishrana. Tokom zimskih meseci, kada je vazduh hladan i suv, naročito može biti izražena suva koža.

Međutim, nekad se suvoća javlja i kao posledica nekih ozbiljnih problema, poput oboljenja štitne žlezde. Ukoliko primetite da je koža izuzetno suva i perutava, a da ovaj prate i drugi simptomi poput otoka na rukama i nogama, čest umor, ubrazan rad srca, proverite hormone štitne žlezde. Obavezno zakažite specijalistički pregled i ultrazvuk štitne žlezde i posavetujte se sa lekarom oko daljih koraka u lečenju.

Važni koraci za lep i blistav ten

Beživotna, suva, koža bez prirodnog sjaja, verovatno nisu reči koje bi voleli da upotrebljavate kada opisujete stanje vaše kože. Nažalost, i to se ponekad može dogoditi.

Dobre vesti su da ako usvojite određenu rutinu nege kože od par koraka, vaša koža može ponovo biti lepa, zdrava, puna života, a vaš ten blistav i sjajan. Obratite pažnju na sledeće korisne savete o tome kako da vaše lice (a i vaša koža generalno) prirodno zablista.

Povezana vest:  I dalje više brinemo o poslu nego o zdravlju

Budite nežni prema svojoj koži

Veoma je važno na kraju dana veoma temeljno očistiti lice kako biste otklonili šminku i prljavštinu koja začepljuje pore, ali to morate učiniti nežno. Izbegavajte grube pilinge i sapune koji isušuju kožu i mogu izazvati iritaciju kože, zategnutost i perutanje. Umesto toga koristite sredstvo za čišćenje na bazi ulja kako bi ste očistili lice bez oštećenja gornjeg sloja kože.

Zatim upotrebite tonik koji odgovara vašem tipu kože kako bi ste uklonili višak ulja iz sredstava za čišćenje lica. Tako ćete osvežiti kožu dok je pripremate za stavljanje proizvoda koji sadrže aktivne sastojke i hidrantne kreme.

Izbegavajte vruću vodu

Vrela voda može iz vaše kože izvući sva prirodna ulja, što može izazvati suvoću i iritaciju. Takođe može izazvati površinsko širenje krvnih sudova, što može učiniti da koža privremeno izgleda crveno. Umesto toga, prilikom čišćenja lica koristite mlaku vodu. Odlučite se i za hidrantno sredstvo za čišćenje sa sastojcima kao što su kokosovo ili bademovo ulje kako biste zadržali vlagu.

Neka piling bude deo vaše rutine

Redovan piling je ključ sjajnog tena. Kada se mrtve ćelije nagomilaju na spoljnim slojevima vaše kože, to može učiniti da vaša koža izgleda suvo, da se peruta, pa čak može i začepiti pore. Piling takođe pomaže u izglađivanju i poliranju vaše kože, smanjujući pojavu finih bora i izjednačavajući teksturu vaše kože.

Piling pomaže u otkrivanju svežeg sloja kože spremnog da zadrži hidrataciju kada se nanese hidrantna krema. Koža postaje punija, mlađa, glatka na dodir i zdrava. Vremenom, redovan piling kafom ili nekim drugim sredstvom jednom ili dva puta nedeljno, može povećati promet ćelija i stimulirati proizvodnju kolagena.

Povezana vest:  Beč: humanost i solidarnost prema izbeglicama

Piling može biti fizički – koji uključuje četke za piling, sunđere ili rukavice, i hemijski – određene kiseline kao što su glikolna, mlečna, vinska ili limunska kiselina.

Počnite sa upotrebom seruma

Serumi za lice sadrže visoku koncentraciju sastojaka koji koži daju blistavost, pospešuju hidrataciju i mogu umanjiti znakove starenja. Koža brzo upija serum i možete ih slobodno nanositi jednom ili dva puta dnevno nakon čišćenja.

Koristite maske za lice

Još jedno odlično sredstvo da vaša koža zablista je da bar jednom nedeljno koristite masku za lice. Potražite maske koje u svom sastavu imaju antioksidanse,hijaluronsku kiselinu, ši puter i druge sastojke za hidrataciju kože.

Generalno, masku za lice možete koristiti od 1 do 3 puta nedeljno, ali to sve zavisi od proizvoda i vašeg tipa kože. Obavezno pročitajte uputstvo pre nanošenja maske za lice na kožu.

Hidrantnu kremu koristite svakodnevno

Hidratacija kože dva puta dnevno sa pravim proizvodom može pomoći u održavanju zdravlja vaše kože. Hidrantna krema može popraviti i zaštititi prirodnu barijeru kože. Takođe, sprečava gubitak vlage.

Dodatni savet: Jako je bitno i kožu lica zaštititi od negativnih uticaja UV zraka. Pri kupovini hidrantne kreme za lice obratite pažnju da u sebi sarži i zaštitni faktor, kako ne biste morali svaki dan nanositi i kremu za sunčanje.

Masirajte svoje lice

Masaža je dobra za opuštanje mišića. Svaki put kada čistite lice, masirajte ga kružnim pokretima krećući od sredine lica ka rubovima. Masaža povećava cirkulaciju i koži daje prirodnu vibraciju.

Jedite hranu bogatu antioksidansima

Da, hrana može uticati na sjaj vaše kože. Vodite računa da se pravilno i redovno hranite, da vaša ishrana bude izbalansirana i da je bogata vitaminima kao što su vitamin A, D, E, i K i antioksidansima. U svoje svakodnevne obroke, za doručak, uz salatu ili kao užinu, dodajte grožđe, bobice ili orahe.

Hidrirajte vašu kožu iznutra

Povezana vest:  Miodrag Kostić ustupio porodičnu kuću vladi Vojvodine za humanije uslove lečenja dece i omladine

Da li ste mislili da ćemo zaboraviti na vodu? Pravilna hidratacija je direktno povezana sa regeneracijom ćelija kože. Koži je potrebna velika količina vode kako bi ostala hidrirana i sveža, pa zato uvek nosite flašicu vode sa sobom i pijuckajte tokom dana.

Za problematičnu kožu koristite specijalni tretman

Malo ko ima tu sreću da mu je koža uvek čista, bez akni, bubuljica i mitisera. Ako je vaša koža problematična pored svih ovih koraka koje smo do sada opisali da bi došli do  blistavog tena, u svoju rutinu nege kože morate uvrstiti i specijalni tretman za ta područja na koži.

Sigurno ste se u nekoj fazi vašeg života zapitali šta je najbolje za bubuljice? To mogu biti gelovi, kreme i losioni specijalno formulisani da se bore protiv akni, bubuljica i mitisera.

Zašto je važno da nega kože bude dobra?

Rutina nege kože biće efikasna onoliko koliko su dobri proizvodi koje koristite. Dok kvalitetni proizvodi mogu pomoći vašoj koži da izgleda bolje sada i u budućnosti, proizvodi lošeg kvaliteta mogu biti neefikasni, pa čak i naneti štetu.

Dobra nega kože je važna jer pomaže vašoj koži da ostane u dobrom stanju. prečava se nastanak akni, bubuljica i mitisera, izglađuju se bore, i vaša koža izgleda najbolje moguće.

Vaša koža će izgledati mlađe – kada starite, ćelije vaše kože se sporije menjaju, čineći kožu manje blistavom. Korišćenje kvalitetne kozmetike može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože, pa će ih vaše telo zameniti novim, mlađim ćelijama.

Ne treba zaboraviti da je prevencija lakša od korekcije – sprečavanje problema sa kožom lakše je i jeftinije nego pokušavati da ih popravite u budućnosti. Vaše samopouzdanje će se pojačati. Kada vaša koža izgleda bolje, osećaćete se bolje u sebi i imaćete više samopouzdanja.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels