U velikoj konkunkurenciji na drugom po redu učeničkom konkursu za kreiranja digitalnih obrazovnih sadržaja, proglašeno je sedam pobedničkih projekata koji imaju za cilj da u narednom periodu doprinesu povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika, ali i opšte populacije.

Više od 127 timova osnovnih i srednjih škola iz 18 gradova Srbije, kandidovali su svoje ideje u okviru konkursa „Digitalna Ekspedicija Izazov 2021/2022“, takmičeći se za nagradni fond od milion dinara. Pobednički timovi će u narednih šest nedelja realizovati svoje projektne ideje, a pored finansijske podrške imaće i podršku u vidu konsultacija i mentorstva eksperata.

Nagrađeni idejni projekti kreirani su sa ciljem da budu pomoćni nastavni materijal, a raznovrsni po svojim temama, izdvojili su se pre svega kvalitetom i kapacitetom da unaprede digitalni obrazovni resurs. Jedan od takvih je i projekat Bioritam kompjutera koji je osmislio tim osnovne škole „Milena Pavlović Barili“ iz Beograda.

Povezana vest:  Fondacija "Novak Đoković" donira školama 600 knjiga

„Na časovima često učimo koristeći digitalne sadržaje. Najviše volim projektnu nastavu jer imamo mogućnost da sami ili u grupi biramo temu koju ćemo istraživati, napravimo dizajn projekta i na kraju prezentujemo svoj rad. Tada razmišljamo, učimo, sarađujemo i družimo se. Najlakše usvajamo znanje kroz igru. Zato smo i mi učenici sami pravili društvene igre i igre na računaru jedni za druge. Drago mi je što i drugi učenici u Srbiji imaju priliku da vide naše radove. Nadam se da će i oni učiti na zabavan način baš kao moji drugari i ja, iz odeljenja IV/4“, izjavio je Strahinja Arsić učenik i član jednog od pobedničkih timova na konkursu.

Povezana vest:  Obeležavanje Svetskog dana dijabetesa u Delta Cityju

Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Komisiju za odabir projekata su činili Danijela Šćepanović, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Кatarina Aleksić, ZVKOV, Aleksa Eremija, ZUOV, kao i predstavnici Inicijative „Digitalna Srbija” i organizacije Propulsion.

Povezana vest:  Ko je danas Superstar? adidas Originals postavlja pitanje - šta u 2015. znači biti super zvezda?

Nagrađeni projekti u okviru poziva „Digitalna Ekspedicija Izazov 2021/2022“:

  • Osnovne škole:
  • Bezbedno surfuj, OŠ Sveti Sava, Bajina bašta
  • Englesko srpski rečnik IT pojmova sa izgovorom, OŠ Sveti Sava, Kraljevo
  • Bioritam kompjutera, OŠ Milena Pavlović Barili, Beograd
  • Srednje škole:
  • Folder mojih emocija, Srednja stručna škola 4.juli, Novi Sad
  • rs – (Be)zbednost na inter(net)u, Matematička gimnazija, Beograd
  • Kompjuter, veštica i ja, Grafička škola, Beograd
  • Mrežica, Sedma beogradska gimnazija, Beograd