Da li ste znali da fotografiju možete koristiti kao sredstvo za oslobađanje od stresa? Naučno je dokazano da fotografija, kao i bilo koji drugi hobi, ima veliki uticaj na smanjenje nivoa hormona stresa – kortizola. Ne samo da vam fotografisanje omogućava da se izrazite i pokažete svoju kreativnu stranu, već pomaže i da se fokusirate na pozitivna životna iskustva, deluje smirijuće i opuštajuće. Dakle, vaš foto-aparat može biti odličan alat za upravljanje stresom.

Nije neophodno da imate profesionalnu i skupu fotografsku opremu i da savršeno vladate programom za postprodukciju (poput Photoshop-a) da biste napravili najbolji snimak u svom životu. Izuzetno lepe fotografije možete napraviti i uz pomoć mobilnog telefona koji poseduje kvalitetnu kameru. Međutim, ne zaboravite da i mobilni telefon može biti ogroman faktor stresa i distrakcije. Zato za vreme fotografisanja dozvolite samo hitne pozive, zaboravite na neobavezne poruke, društvene mreže koje će vam odvraćati pažnju i čiji vas sadržaj može potencijalno uznemiriti.

Uostalom, imajte na umu da je poenta da se zabavite, uživate i opustite dok stvarate, a ne da napravite najbolju instagramičnu fotografiju. Nemojte toliko brinuti o krajnjem rezultatu i kompoziciji. Perfekcionizam i samokritičnost ostavite kod kuće. Ipak, poželjno je da savladate neke osnove fotografisanja za šta vam može biti dovoljan kraći kurs ili gledanje tutorijala na Jutjubu.

Povratite duševni mir kroz suptilnu umetnost fotografisanja

Stres je normalna reakcija našeg tela u pokušaju da se adaptiramo na promene. Svi smo ponekad pod stresom, samo, naravno, ne u istom intenzitetu. Na različite načine se suočavamo sa njim i trpimo ga na različitim nivoima. Međutim, ukoliko je predugo i prečesto prisutan, može imati brojne negativne posledice, koje su nam svima dobro poznate: anksioznost, depresija, hipertenzija…

Povezana vest:  Kćerka Mika Džegera novo lice Madonine kolekcije

U svetu prezasićenom medijima koji imaju preveliki uticaj na nas, i to mahom negativan, potreban nam je hobi koji će biti pravo osveženje u našoj svakodnevnoj rutini. Upravo je fotografisanje hobi koji će vam pomoći da upoznate sebe bolje i postanete svesni činejnice da pored posla koji radite zato što morate, možete uživati i radeći nešto što volite. Ovakav hobi poboljšaće vaše raspoloženje i san, smanjujući verovatnoću razvoja određenih bolesti. Mirniji način razmišljanja na koji vas usmerava fotografija pomaže vam da se bolje nosite sa svojim obavezama i utiče na povećanje vašeg samopouzdanja.

Ukoliko ljubav prema fotografiji ukombinujete sa nekim drugim hobijem, kao što su putovanja, kuvanje, moda ili neka druga vrsta umetnosti – uživaćete u potpunosti. Ne morate uvek fotografisati iste stvari, menjajte svoju temu: istražite nove lokacije, fotografišite uvek u različito doba dana, oprobajte se u različitim žanrovima fotografije (pejzaži, portreti, ulična fotografija itd.). Ako ste vešti u kuvanju, možete napraviti fotografije svojih specijaliteta i zdrave hrane, a ako volite da putujete i istražujete prirodu i okolinu, ne izlazite iz kuće bez foto-aparata.

Povezana vest:  Majli Sajrus želi da bude uzor mladima

Oslobađanje od stresa kroz fotografisanje pejzaža

Ukoliko je fotografija vaša velika strast, onda ovaj hobi možete savršeno ukombinovati sa svojom ljubavlju prema prirodi i putovanjima. Fotografisanje pejzaža je definitivno najefikasniji način za oslobađanje od stresa kada je u pitanju fotografska umetnost. Boravak u prirodi, morski pejzaži, tzv. zlatni sat (u svetu fotografije poznat kao Golden hour – sat po izlasku i sat pre zalaska sunca) već sami po sebi deluju smirujuće na svakog posmatrača. A ako ih posmatrate kroz objektiv, ne samo da ćete dobiti zaista impresivne fotografije eksterijera već ćete se osetiti ispunjeno i uživaćete u potpunosti.

Nakon naporne radne nedelje, otputujte negde za vikend i ne zaboravite foto-aparat. Ne morate otići na more ili otputovati u drugu zemlju i posetiti daleke destinacije da biste napravili veličanstvene fotografije. Provedite nezaboravan vikend u Srbiji, fotografišući naša prirodna blaga, planinske vrhove, najlepše vidikovce, reke i jezera. Mogućnosti za otkrivanje fotogeničnosti naših ruralnih pejzaža su zaista neiscrpne.

Ukoliko želite da napravite nečiji portret u prirodi ili makro fotografije (sa uvećanjem objekta), one će izgledati sjajno kada ih slikate pod svetlim i oblačni nebom. Fotografisanje u prirodi u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima je najbolje. Šta god da je predmet vaše fotografjie, kvalitet pozadinskog plana može biti ključan, pa treba paziti da se objekat fotografisanja ne meša sa pozadinom. Ako fotografišete svoje saputnike, partnera, porodicu ili prijatelje i želite da oni dobiju idealnu fotografiju za Instagram profil, verovatno će poželeti da ih u različitim prirodnim okruženjima slikate u odabranoj odevnoj kombinaciji, koju će s vremena na vreme za potrebe fotografisanja želeti da promene. U tom slučaju idealno praktično rešenje može biti prenosivi rasklopivi ormar, koji možete spakovati u auto i poneti sa sobom na vikend putovanje.

Povezana vest:  Potočurak – voda ljubavi u okviru „Senjski Rudnik festivala"

Kreirajte svet kakav želite da vidite

Imajući u vidu činjenicu da većina nas ne ume da uživa u sadašnjem trenutku, fotografisanje je idealan hobi jer omogućava da se fokusirate na ono što imate pred očima „sada“ i „ovde“, da postanete svesni svog okruženja i da uživate u svemu što vidite. Hodajte polako, dišite duboko, obraćajte pažnju na detalje i – fotografišite. Sam proces fotografisanja zahteva apsolutni fokus i pažljivo posmatranje, koje je samo po sebi meditativni zadatak koji vas smiruje.

Jedna od najvećih prednosti fotografisanja je nesumnjivo mogućnost da se isključite iz problema i uživate igrajući se dok fotografišete. Ne zaboravite da u svetu fotografije vi birate na šta ćete se fokusirati, a šta ćete izostaviti iz kadra. Zato je fotografija idealno mesto za odraz vaših sopstvenih vrednosti, misli i želja i za manifestovanje sveta kakav želite da vidite. Dopustite lepoti koju pruža fotografija da se prelije u vaša lična iskustva!

Teskt: S. Stanković

Foto: Pixabay