Nakon sedam godine pauze zoološki vrt Šenbrun u Beču ponovo može da se raduje uspešnom uzgoju arktičkih vukova. Krajem aprila ove godine četiri mladunca su došla na svet u dubokoj jazbini gde ih je majka na početku uzgajala.

„Mladunci vukova po rođenju imaju zatvorene oči i potpuno su bespomoćni. Potrebna im je zaštita jazbine i briga majke. U međuvremenu se četvorica mališana mogu videti dok se igraju, piju vodu i istražuju“, objašnjava Paul Vagner, čuvar u zoološkom vrtu. U jazbinu se povlače samo na spavanje.

Povezana vest:  Najčitanija knjiga u 2009. Pištalov roman o Nikoli Tesli

Mladi se prva tri meseca hrane majčinim mlekom, a tek kasnije počinju postepeno da jedu meso. Četiri mladunca su prvi potomci trenutnog čopora u Šenbrunu. „Ženka je došla iz danskog safari parka Knutenborg 2017. godine, a dva mužjaka 2016. godine iz belgijskog safari parka Mond sovaž. Uspešan uzgoj je dokaz da je sastav čopora odgovarajući“, izjavio je Stefan Hering-Hagenbek, direktor bečkog zoo vrta.

Povezana vest:  Boris Beker dobio sina

Arktički vuk naseljava severne regione Severne Amerike i Grenlanda. Maldunce smeđe boje neprijatelji teško mogu da uoče u jazbinama, a kasnije ih belo krzno čini gotovo nevidljivim u snegom prekrivenim predelima.

Foto: Daniel Zupanc