Trendovi u dizajnu poslovnih enterijera se stalno menjaju, a najupečatljivije promene dogodile su se prethodnih godina. Mnoge kancelarije danas otkrivaju da je fokus u uređenju na fleksibilnosti i stvaranju udobnog okurženja.

Dizajneri pronalaze načine da kreiraju prostor koji promoviše održivost, upotrebu digitalne tehnologije za veću produktivnost i bolje radne rezultate. Istraživali smo koji su vodeći trendovi u dizajnu koji nagoveštavaju revolucionarne promene u kancelarijama i kako da ih primenite u svom prostoru. Pročitajte.

Posmatrajte kancelariju kao dom koji je daleko od kuće

Ako ste protekle dve godine proveli radeći od kuće, verovatno da će vam biti teško da se vratite u kacelariju. Prilikom uređenja poslovnog enterijera možete sada raditi na tome da stvorite prijatan prostor – kako za sebe i radnike, tako i za klijente.

U principu, dobar početak je da posmatrate kancelariju kao drugi dom. Postoji mnogo načina da se to uradi i svako radno mesto je drugačije. Primera radi, ako vam je sedište firme u prestonici, možete da potražite stan u Beogradu umesto poslovnog prostora i počnete s uređenjem. Ključ je pronaći ravnotežu između udobnosti i koncepta koji vaš brend zastupa.

Možete uključiti u dizajn predvorja ili samih kancelarija kauče, sofe i fotelje sa udobnim jastucima kako biste stvorili osećaj doma u svom radnom okruženju. Ne samo da ovi elementi mogu pružiti privlačno mesto za opuštanje, već su i neverovatno raznovrsni i odgovaraće svakom otvorenom prostoru u vašoj zgradi.

Ako odgovara vašem prostoru i brendu, postavljanje stočića i frižidera za osvežavajuća pića uz vaš novi udoban nameštaj može da bude dobra ideja. Neki od načina da unesete komfor doma u kancelariju podrazumevaju i plišane tepihe, zavese, toplo osvetljenje i sobne biljke.

Povezana vest:  Dan italijanskog dizajna 23.marta u Muzeju primenjene umetnosti  

Bilo da je u pitanju lobi za vaše klijente koji čekaju ili prostorija za odmor i pauzu za vaše zaposlene, ove karakteristike će sigurno stvoriti društveno okruženje kojem niko neće moći da odoli.

Koristite prirodne materijale

U mnogim poslovnim enterijerima prirodni materijali zauzimaju posebno mesto. S ciljem da se kreira okruženje prirodnog izgleda, u dizajn se uključuju podovi i nameštaj od drveta, kamena, metala i naravno – biljke.

Prirodni materijali su ugodni za rad, a pritom su i održivi i ekološki prihvatljivi. Svi ovi kvaliteti ih čine savršenim izborom za kancelarije i uopšte prostor u kom želite da se vaši klijenti i poslovni partneri osećaju prijatno kada vas posete, a zaposleni zadovoljno i udobno dok rade.

Stvorite više prirodnog svetla

Naučno je dokazano da izlaganje dnevnoj svetlosti poboljšava naše blagostanje i raspoloženje. Takođe osvetljava prostorije i čini da kancelarija izgleda veće i prostranije. Ponekad je nešto jednostavno kao pomeranje nameštaja od prozora dovoljno da više sunca osvetli prostor. Međutim, u poslovnim prostorima sa manje mogućnosti za “puštanje” dnevne svetlosti, možete stvoriti iluziju prirodnog svetla sa dobro postavljenim ogledalima ili toplom šemom boja.

Bez obzira šta najbolje odgovara vašem kancelarijskom prostoru, dodavanje više prirodnog svetla je ključ za udobnije kancelarijsko okruženje koje će sigurno povećati produktivnost, moral i efikasnost u vašoj firmi.

Ispričajte priču o svom brendu kroz dizajn kancelarija

Kompanije stalno unapređuju svoje marketinške strategije kako bi zadržale trenutne klijente i ostavile trajan utisak na buduće. Jedan od kreativnih načina da se to postigne jeste korišćenje dizajna kancelarije za kreiranje sveobuhvatne teme za brend.

Povezana vest:  Junska Moda za poneti

Naravno, iza svakog poslovanja stoji drugačija priča, pa se u ovoj fazi treba potruditi i otkriti koji elementi dizajna govore o vašem brendu na najbolji mogući način. Možete da kombinujete stare i nove elemente dizajna, te da istaknete na zidovima istoriju i kulturu svog poslovanja (uz pomoć postera, uramljenih slika i slično).

Uključivanje umetničkih dela kao obeležja u holu ili konferencijskim salama, na primer, može biti način da pošaljete ključne poruke brenda. Zidna umetnost ili grafika nisu samo u službi dekora. Naprotiv, umetnička dela u poslovnom okruženju mogu pomoći da se poveća produktivnost i takođe inspiriše kreativnost zaposlenih.

Koristite tehnologiju za stvaranje bezbednijeg kancelarijskog okruženja

Novi trendovi koji pretenduju da zažive i postanu naša svakodnevica u budućnosti tiču se svakako i inovativnih tehnoloških detalja. Beskontaktna tehnologija je jedan od njih. Ulaganje u automatizovane prekidače za svetlo i slavine u vašem novom kancelarijskom prostoru postaje neophodno za zdravlje i bezbednost zaposlenih.

Biofilni dizajn kancelarije – ponovno povezivanje sa prirodom u našim kancelarijama

Mnoge kancelarije počinju u većoj meri da koriste biljke u dizajnu, pre svega zbog brojnih pozitivnih efekata po dobrobit zaposlenih. U radnom okruženju sa prirodnim elementima, kao što su zelenilo i sunčeva svetlost, ljudi su produktivniji, kreativniji i zadovoljniji.

Takođe, možete da računate na poboljšanje kancelarijske estetike. Uniformnost i čvrste linije “razbijaju se” prirodnim organskim oblicima i bojama.

Povezana vest:  DEČIJA PREDSTAVA „NOVOGODIŠNJA ZAVRZLAMA" U MIKSER HOUSEU

Ponekad kad poslovnom prostoru nedostaju prozori ili dobro osvetljenje, uvođenje zelenila može dodati prekopotreban element prirode. Jedan od načina da to uradite u svom prostoru je da date prioritet biofilnim elementima dizajna.

Jedan od trendova koje moderne kancelarije koriste da poboljšaju naše zdravlje i raspoloženje kroz biljni svet i održive prakse su “živi zidovi”. Poboljšajte prostor unošenjem biljaka – sobne biljke poboljšavaju kvalitet i cirkulaciju vazduha, posebno u malim prostorima, što ih čini savršenim za kancelarije.

Ne samo da će poboljšati dobrobit i inspirisati kreativnost i produktivnost, već mogu i smanjiti nivoe buke u otvorenim kancelarijskim prostorima. Ovo će dovesti do manje glavobolje i umora među vašim zaposlenima i učiniti da se osećaju opuštenije na svom radnom mestu. Dokazano je da okruženost prirodom poboljšava mentalno zdravlje i smanjuje psihološki i fiziološki stres.

Bez obzira da li je dizajn vaše kancelarije elegantan i moderan sa neutralnom šemom boja, ili želite da dodate šarenilo u svoj neobičan starinski prostor, vrlo lako možete naći savršene biljke za vaše kancelarijsko okruženje.

Kompanije koje postavljaju udoban nameštaj u svom poslovnom enterijeru i brinu o pogodnostima svojih zaposlenih mogu da napreduju. Sa aktuelnim trendovima u dizajnu na umu možete da isplanirate inovativan i autentičan izgled kancelarija u svom ili iznajmljenom prostoru. Na kraju, kombinacija elemenata doma sa ekološki prihvatljivim rešenjima biće i odlično rešenje za savremeno radno okruženje koje govori u ime vašeg brenda.

Tekst: S.Stanković