Nagradu Osvajanje slobode“ koju je 22. put tradicionalno dodelila Fondacija Maja Maršićević-Tasić“ dobila je koordinatorka NVO Žene u crnom i aktivistkinja Staša Zajović. Nagrada se dodeljuje ženama za njihov doprinos za rad na promociji ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u političkoj komunikaciji.

Žiri za dodelu nagrade u obrazloženju je naveo: Staša Zajević je žena koja kroz svoje aktivnosti, sada već preko tri decenije, sa svojim saborkinjama istinski, glasno, požrtvovano diže glas protiv svih oblika tlačenja, diskriminacije, terora, ženi koja učestvuje u izgradnji aktivne politike mira, solidarnosti, uzajamne podrške, poverenja, pre svega, sa žrtvama zločina počinjenih u naše ime, neprekidno postavljajući pitanje odgovornosti za zlodela iz prošlosti…. Jednom rečju, ovogodišnja dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“  je uvek neposlušna, prekršiteljka moralnog, političkog i kulturnog konsenzusa, preskakačica etničkih barijera i zidova, dezerterka iz nacionalno patriotske i patrijahalne časti.“

Primajući nagradu Staša Zajović je rekla: „Čast mi je što sam dobitnica nagrade koja nosi ime Maje Maršićević-Tasić, i što sam među svima vama, prethodnim dobitnicama ove nagrade – hrabrim ženama, odgovornim građankama koje su dežurne u solidarnosti sa svima ugnjetenima, protiv poricanja zločina počinjenih u naše ime, protiv fašističkih i klerofašističkih tendencija i snaga, mizoginije, homofobije, mržnje, nasilja, protiv politika isključivanja drugih i različitih. Ma koliko naša borba bila sizifovska, kamen nam je lakši kad ga uzbrado guramo zajedno… I ma koliko naši napori bili uglavnom uzaludni, nećemo pristati na ćutanje niti odustati od vlastitog dostojantsva. Aktivizam nije moguć bez nade, i dalje ćemo zajedno preuzimati odgovornost za nadu da je drugačija Srbija moguća, da je drugačiji svet moguć!“

Staša Zajović aktivna je u feminističkom pokretu od 1980. godine. Jedna od osnivačica feminističko-pacifističke grupe Žene u crnom i SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja, Beogradskog ženskog lobija, Ženskog parlamenta, Civilnog pokreta otpora, aktiviskinja je feminističke grupe Žena i društvo, kao i Centra za antiratnu akciju. Staša Zajović je pokretačica, organizatorka ili aktivna učesnica u svim antiratnim akcijama, performansima, mirovnim marševima i drugim vidovima uličnih aktivnosti Žena u crnom od 1991. kao i brojnih uličnih akcija protiv rata, nacionalizma, militarizma i fundamentalizma. Organizatorka je i učesnica brojnih antimilitarističkih, mirovnih, feminističkih manifestacija, kampanja, mreža, koalicija, konferencija, skupova, seminara… Intenzivno je bila volonterski angažovana u različitim oblicima pomoći i samopomoći izbeglicama u izbegličkim kampovima u Srbiji. Objavila je veliki broj aktivističkih i stručnih članaka na različitim domaćim i međunarodnim forumima. Uređivala je mnoge magazine na temu feminizma, pacifizma i antimilitarizma. Dobitnica je 2005. Milenijumske nagrade koju dodeljuje UNIFEM, kao i brojnih drugih nagrada. Nominovana je za Nobelovu nagradu za mir.

Foto: Amir Hamzagić/ATA Images

Nagradu dodeljuje žiri koji čine dosadašnje dobitnice ove nagrade: Milena Radulović, glumica, Vesna Rakić Vodinelić, pravnica i redovna prefesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, Marija Lukić, osnivačica „Fondacije Marija Lukić“,  Tamara Skrozza, novinarka, Danica Vučenić, novinarka i urednica, Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta, Brankica Stanković, novinarka i autorka emisije „Insajder“, Dubravka Stojanović, istoričarka i vanredna profesorka na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, Aida Ćorović, direktorka nevladine organizacije URBAN-IN, Srbijanka Turajlić, profesorka u penziji Univerziteta u Beogradu, Mirjana Karanović, glumica, Lila Radonjić, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža, Hedvig Morvai-Horváth, direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu, Ružica Đinđić, Biljana Srbljanović, dramaturškinja, Goranka Matić, fotografkinja, Olja Bećković, novinarka, Svetlana Lukić i Svetlana Vuković Mesarović, urednice sajta Peščanik.

Podsećamo da su nagradu „Osvajanje slobode“ dobile i Borka Pavićević, osnivačica i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, i Verica Barać, predsednica Saveta za korupciju Vlade Srbije.

Povezana vest:  NOVO NIVEA CARE - lagani hidro voskovi za glatku kožu

Nagrada „Osvajanje slobode“ ustanovljena je 2001. od strane Fondacije „Maja Maršićević-Tasić“ sa idejom da očuva uspomenu na Maju Maršićević-Tasić, novinarku i političarku koja je osvajala slobodu, kao i sa ciljem da promoviše napore svih žena koje to čine i danas.