U svetu i Srbiji danas, 17.novembra, obeležava se Svetski dan prevremeno rođene dece. Oko 4.000, odnosno svaka 11. beba u Srbiji se rodi prevremeno, a to donosi mnogobrojne izazove za decu i njihove roditelje.

Procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60%, a mnogi razvojni problemi traju dugo, često ostavljajući posledice i za ceo život. Kada su roditelji u pitanju, jedan od najvećih izazova nakon prevremenog rođenja je nedostatak informacija i osećanja straha, brige, tuge i usamljenosti.

Oko 61 odsto roditelja prevremeno rođene dece smatra da im je u periodu nakon prevremenog rođenja deteta ili dece, bila potrebna psihološka podrška, dok čak 68,7 odsto kaže da im nije bila dostupna – pokazali su rezultati upitnika na koji je povodom nedavno održane „Konferencije Ujedinjeni za Male Divove“, odgovorilo preko 500 roditelja aktivnih u FaceBook grupi Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“. Takođe, rezultati upitnika pokazali su da 58,6 odsto roditelja nije bilo zadovoljno načinom na koji su dobijali informacije o zdravstvenom stanju bebe.

Povezana vest:  Pronađi inspiraciju za jesenje outfite u novoj Guess kolekciji

,,Psihološka podrška i unapređenje komunikacije između medicinskih radnika i roditelja u interesu prevremeno rođene dece, bili su jedan od povoda zbog kojih smo nedavno organizovali Konferenciju ,,Ujedinjeni za Male Divove”. Rezultat ove konferencije je Agenda za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji, čija je svrha da poveže, strateški usmeri i sinhronizuje aktivnosti svih aktera koji rade na ovom polju, da podsticaje za kreiranje sistemskih rešenja i javnih politika koje su u skladu sa potrebama prevremeno rođene dece i njihovih porodica i na taj način doprinese poboljšanju položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji u narednim godinama,“ kaže Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja „Mali Div“.

Bikicki Ivezić naglašava da je veoma ohrabrujuće što su se na poziv za Konferenciju odazvali direktori i svi vodeći medicinski stručnjaci, predstavnici nacionalnih i institucija Grada Beograda, organizacija i udruženja, kao i pojedinci koji se na direktan ili indirektan način bave ovom oblašću. „Rezultat ove Konferencije, nadamo se, biće i produženje porodiljskog odsustva za majke prevremeno rođene dece za period koliko je dete prevremeno rođeno i dužinu trajanja hospitalizacije deteta neposredno nakon rođenja. Taj predlog smo zvanično predali Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji Vlade Srbije i dobili uveravanja od ministarke Darije Kisić da će ga ovo ministarstvo podržati.”

Povezana vest:  Prinčevi Petar, Filip i Aleksandar domaćini humanitarnog bala u Njujorku

Održavanje Konferencije Ujedinjeni za Male Divove omogućila je ,,UniCredit” fondacija u okviru internacionalnog projekta ,,Svako dete je važno”, a podržali UNICEF i AstraZeneca.

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece, Udruženje “Mali Div” trenutno sprovodi kampanju “MALI DIVOVI VODE VELIKE BITKE”, koja podrazumeva podizanje svesti o izazovima s kojim se suočavaju prevremeno rođena deca i njihovi roditelji. Deo kampanje su i edukativni video filmovi, urađeni u saradnji sa medicinsnkim stručnjacima, iz kojih će roditelji prevremeno rođene dece moći da saznaju detalje o periodu boravka dece na neonatološkim odeljenjima i Institutu za neonatologiju u Beogradu, fizikalnoj terapiji, važnosti pasivne imunizacije protiv RSV virusa. Deo kampanje je i informisanje roditelja o prevremenom porođaju i posledicama prevremenog rođenja. Ova kampanja sprovodi se putem video monitora u pedijatrijskim i ginekološkim ordinacijama širom Srbije i upućuje roditelje da se, u slučaju prevremenog rođenja deteta, obrate Udruženju ,,Mali Div”, na čijem sajtu i FB stranici, koja okuplja preko 9.000 roditelja prevremeno rođene dece, mogu da razmene iskustva i informacije, kao i svoje brige i strahove.

Povezana vest:  H&M otvara prodavnicu u Kragujevcu

Svetski dan prevremeno rođene dece, tradicionalno će biti proslavljen i na Institutu za neonatologiju u Beogradu i osvetljavanjem upravnih zgrada i drugih spomen obeležja u gradovima širom Srbije ljubičastom bojom. S tim što će ove godine zbog štednje električne energije ljubičasto osvetljenje biti simbolično.

Foto Dalibor Stanković