Šesnaesti Festival nauke počeo je 17. maja u novom terminu na Beogradskom sajmu, u formi humanitarne manifestacije i besplatno za sve posetioce. Festival će se do 19. maja održavati u Hali 4 svakog dana od 10 do 18 časova.

Većina programskih celina najavljenih za originalni termin održava se u punom kapacitetu zahvaljujući velikom entuzijazmu preko 1.300 učesnika iz 52 naučne i obrazovne institucije. Posetioci tokom tri dana manifestacije mogu da vide raznovrstan program koji se bavi zaštitom životne sredine, eksperimente iz hemije i fizike, trke dronova, planetarijume, dinosauruse i neandertalce, i brojne druge atraktivne sadržaje.

Povodom početka manifestacije, direktorka Festivala nauke Ana Petrović je rekla: „Mišljenja smo da u vremenima krize prvenstveno treba negovati empatiju, zajedništvo i pružiti podršku najranjivijim društvenim grupama – deci, kao i nastavnicama i obrazovnom sistemu koji su duboko pogođeni ovim tragičnim događajem. Gajimo nadu da će se Festival restartovati i krenuti u narednih 16 godina rada. Poručujemo roditeljima da dovedu decu na najpametnije mesto u gradu, jer ko zna kakav talenat mogu da otkriju zahvaljujući direktnom susretu sa naukom. Prosvetnim radnicima poručujemo da će na jednom mestu deca mnogo toga videti i naučiti, što će njima olakšati dalju nastavu”.

Na Naučno-fantastičnoj bini svoje nastupe imaju Majkl Gregori iz Francuske i naš naučni komunikator Milan Popović, ujedno i koordinator programa Festivala nauke, koji se osvrnuo na početak manifestacije rečima: “Posle katastrofe koja nas je sve zadesila, mi smo pre nedelju dana rešili da imamo humanitarni, terapeutski festival. U tome su nas podržale mnoge kompanije i pojedinci, u tome nas je podržao veliki broj naučnih demonstratora, a kao dokaz da radimo pravu stvar tu su nastavnici i deca. U prethodnih nekoliko dana na hiljade njih se javilo i prijavilo, oni će doći da vide šta je to što možemo da im pokažemo, šta je to čemu možemo da ih naučimo. Uradili smo ono što teorija evolucije kaže da treba da uradimo: ne opstaju ni najveći, ni najlepši, već oni koji se prilagođavaju. I mi smo se prilagodili“.

Povezana vest:  Komerijalna banka stala u borbene redove

U Ekspertinejdžeri zoni, mladi „naučnici“ i svojevrsni ambasadori nauke, predstavljaju svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, fizike i hemije.

Ivona Ivošević, koordinatorka Ekspertinejdžeri zone, o ovom programu je rekla: “Tinejdžeri iz različitih gradova Srbije došli su da nam pokažu najzanimljivije naučne eksperimente iz fizike, hemije, matematike, geografije… Oni su u ovim godinama pauze vredno radili sa svojim nastavnicima i jedva čekaju da nam to pokažu. Ovo je odlična prilika za sve njihove vršnjake da se na opušten način  spreme za neku od narednih školskih lekcija i nauče neke eksperimente koje mogu pokazati u školi. Naši Ekspertinejdžeri su najbolji “Ambasadori nauke”. Oni su sigurno ti koji grade bolji svet budućnosti”.

Povezana vest:  MONSOON u Delta Cityju!

Festival nauke, u saradnji sa Mrežom za psihološku podršku, organizuje i psihološke radionice i predavanja za zainteresovane posetioce.

“Prostor namenjen psihološkoj podršci deci u ovim teškim vremenima osmišljen je kao mesto gde deci upućujemo poruke o vrednosti života, empatije, zajedništva i prevazilaženja bespomoćnosti, straha i nesigurnosti kroz kratke kreativne aktivnosti zasnovane na interakciji sa drugima. Deca imaju priliku da izaberu neke od životnih vrednosti koje su im važne, da prepoznaju svoje snage i izvore podrške i osveste dobrobiti za mlade, pišući i crtajući na listićima i kreirajući tako simbolično Drvo života i Podsetnik za hrabrost – šta sve imamo kako bismo se nosili sa izazovima u životu, kao i značajne pozitivne poruke koje će poneti sa sobom”, navode psiholozi iz Mreže za psihološku podršku.

Besplatno održavanje Festivala nauke za sve posetioce omogućeno je zahvaljujući finansijskim donacijama mnogobrojnih kompanija i pojedinaca koji su se u izuzetno kratkom roku odazvali na apel za pomoć, a posebno Beogradskog sajma kao koorganizatora i velike podrške Festivalu, kao i kompanije Laguna, Infaloom, Tuna Fish Studio, Titan cementara Kosjerić, Grafix, McDonald’s, Sportski centar „Taš“, RNIDS, Bolex Consulting, mCloud, BASF, Schneider Electric, Kefo, Spring Onion Studio, Sigma Kula, Traco STR Dućan Lazarevac, Fortuna market Aranđelovac, Zlatiborac i Epiroc. Donacijom su se priključili i istaknuti pojedinci – Alek Kavčić, Miloš Biković i akademik Nenad Kostić.

Povezana vest:  Počinje Evropska nedelja mobilnosti

Festival nauke je posle tri godine ponovo pokrenut zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz festival više od 10 godina. Učešćem na Festivalu, kompanija NIS podržava promociju nauke i obrazovanja kod mladih, kao i inovacije u ovoj oblasti, što između ostalog predstavlja strateške ciljeve kompanije. Festival je podržala i ERSTE banka, tradicionalni sponzor manifestacije kao i Nacionalna Geografija Srbija kao podrška Ekspertinejdžeri zone. Međunarodni program su pomogli Francuski Institut u Srbiji i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz podršku Ministarstva prosvete i kompanija Jaffa i Beko.

Sajt festivala: https://festivalnauke.rs/

Foto: Marko Đoković