Beograd Prajd 2023. godine održava se pod sloganom „Nismo ni blizu“, naglašavajući da se LGBTI+ zajednica u Srbiji suočava sa povećanim nasiljem i diskriminacijom. Nedelja ponosa trajaće od 4. do 10. septembra, a Prajd šetnja održaće se 9. septembra u 16 časova.

Početak kampanje za ovogodišnji Prajd obeležen je crtanjem grafita na Prajd info centru kojim su aktivistkinje i aktivisti Beograd Prajda želeli da skrenu pažnju na verbalne i fizičke napade kojima su izloženi. Imajući u vidu da je Prajd info centar 18 puta vandalizovan, a da niko od počinilaca za to nije kažnjen, Beograd Prajd je ovog puta odlučio da preduhitri huligane. Istovremeno, to je i prilika da slogan Prajda 2023 „Nismo ni blizu“ dopre do što većeg dela javnosti.

Beograd je bio domaćin EuroPride-a 2022, koji je održan uprkos nekoliko zabrana policije i negativne kampanje koju su predvodili predstavnici vlasti i desničarske organizacije. Zabranom Europride-a država je donela protivustavnu odluku da zabrani mirno okupljanje građana i protestnu šetnju, što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Protivustavne zabrane poznate su javnosti još od 2009. godine, a Ustavni sud četiri puta je presudio da država nije imala pravo da zabrani Prajd. Reakcija Ustavnog suda povodom prošlogodišnje zabrane i dalje se čeka. Sa druge strane, uspon ekstremističkih, desničarskih i nacionalističkih pokreta ostaje bez reakcija javnosti, što rezultira povećanjem govora mržnje i diskriminacije.

Povezana vest:  Povratak Džejmsa Bonda u romanu "Solo"

Stoga, slogan „Nismo ni blizu“ oslikava borbu LGBTI+ pokreta za ravnopravnost, dostojanstvo i ljubav.

Nismo ni blizu, jer je nasilje prema LGBTI+ građanima Srbije i dalje široko zastupljeno.

Nismo ni blizu, jer istopolne zajednice i dalje nisu pravno prepoznate i regulisane.

Nismo ni blizu, jer naše zdravstvo i zakoni i dalje sistemski diskriminišu transrodne osobe.

Nismo ni blizu, jer nismo slobodni da partnera ili partnerku držimo za ruku na ulici.

Povezana vest:  Donacija Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

Nismo ni blizu, jer nam država i dalje oduzima ustavno zagarantovano pravo na slobodno okupljanje.

Nismo ni blizu, jer ni jedan zahtev Beograd Prajda i dalje nije ispunjen.

Zahtevi Beograd Prajda nisu se promenili od 2014. godine i to su:

  1. Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama
  2. Usvajanje Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba
  3. Brzu i adekvatnu reakciju državnih organa i javnu osudu predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici.
  4. Usvajanje lokalnih akcionih planova za razvoj LGBTI+ zajednice.
  5. Izvinjenje svim građanima i građankama Srbije koji su bili progonjeni pre 1994. godine zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.
  6. Edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.
  7. Brza i lako raspoloživa preekspoziciona i postekspoziciona profilaksa (PrEP i PEP).

 

Ovogodišnja Nedelja ponosa, koja će se održati od 4. do 10. septembra, obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, panel diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom. Prajd šetnja, zakazana za subotu, 9. septembar u 16 časova, počinje i završava se u parku „Manjež“ u Beogradu, gde je planiran ovogodišnji koncertni program nakon same šetnje.

Povezana vest:  Peti, jubilarni studentski eko-kamp „Sačuvajmo Dunav“ otvoren na Velikom ratnom ostrvu

Ove godine, kroz aktivnosti tokom Nedelje ponosa, posebnu pažnju usmeravamo na pitanja i probleme sa kojima se suočavaju transrodne, interseks i rodno varijantne osobe, koje, bez usvojenog Zakon o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, i dalje bivaju uslovljavane dugim i mukotrpnim procesom, hormonskom terapijom, te prinudnom sterilizacijom, samo kako bi dobile lična dokumenta koja odgovaraju njihovom rodu, dok se interseks bebe i dalje prinudno operišu zbog zakonske potrebe da im se dodeli pol.

Kompletan program Nedelje Ponosa, kao i sve novosti u vezi sa šetnjom, koncertima i drugim delovima programa, mogu se pratiti na zvaničnom sajtu Beograd Prajda www.prajd.rs, kao i putem zvaničnih kanala komunikacije na X-u (Tviteru), Instagramu, Facebook-u i TikTok-u, pod korisničkim imenom @belgradepride.