Na stotine programa u 24 grada širom Srbije očekuju posetioce u okviru 14. Evropske noći istraživača, najvažnije i najmasovnije naučne manifestacije u zemlji.

Zagrevanje je već počelo u nekoliko gradova u okviru promotivnih aktivnosti, Nedelja istraživača kreće 25. septembra, a velika završnica biće održana 29. i 30. septembra od 16 do 22 sata.

Svečano otvaranje biće organizovano u Beogradu, 29. septembra u 16 sati u Muzeju nauke i tehnike.

U glavnom gradu posetioce, već tradicionalno, čeka lov na blago, sa startnom pozicijom na platou ispred Narodnog muzeja, zatim velika naučna avantura i otvorena laboratorija na Fakultetu za fizičku hemiju gde će moći da zavrte naučnu vrtešku i zavire u uređaje koji pokreću svet, te da naprave gorivo budućnosti. Programi će biti održani i u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, platou ispred Prirodno-matematičkog fakulteta, u Luki Beograd i tržnim centrima Ušće i BIG.

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u EU Info centru, saznali smo da između 300 i 500 naučnika svake godine učestvuje u pripremi ovog događaja koji se istovremeno održava i u celoj Evropi.

Program Evropske noći istraživača predstavile su Aleksandra Divac Rankov, ispred Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Danijela Vučićević ispred Centra za promociju nauke.

– U susret Noći istraživača očekuju nas brojni promotvini sadržaji, neki već sutra, kao što je druženje sa  učenicima i nastavnicima OŠ „Jovan Popović” koji će, u okviru Solarne škole, pokazati kakva energija  pokreće mlade učenike da se bave naukom i istražuju i više od onoga što dobijaju u školi – istakla je Aleksandra Divac Rankov.

Povezana vest:  Debata na temu medija

Ona je pomenula da će van Beograda jedan od glavnih centara dešavanja biti Pomoravlje, „od vrtića do gimnazija i dalje”.

– Cele sledeće nedelje tamo imamo aktivnosti. U Paraćinu možete da saznate kakvu moć ima struja, koliko je jaka paukova mreža, dok ćete u Rekovcu moći da učestvujete u trci kroz Njutnove zakone. U Ćupriji ćete otkriti kako da pobedite u stonom fudbalu, napravite kosmičke kapsule ili sopstvenu dugu, da je uvek imate pored sebe. U Despotovcu možete da vidite kako funckioniše ljudsko oko, a u Svilajncu kako nastaju fosili i žive mravi – navela je Aleksandra Divac Rankov samo neke od brojnih sadržaja pripremljenih u okviru projekta SciencesCool.

Danijela Vučićević iz Centra za promociju nauke predstavila je projekat ReFocus Art koji se održava već drugu godinu.

– Centar za promociju nauke je tokom cele godine radio na pripremi i osmišljavanju ovog programa. Sa odabranim školama radili smo na konkursima „Stvarajmo zajedno” i „Zeleni dnevnik”. One će na Noći istraživača predstaviti svoje proizvode i prototipove zasnovane na STEAM-u – izjavila je Danijela Vučićević.

Povezana vest:  Baba Martin Design Market

Program počinje u nedelju, 24. septembra od 17 do 20 sati u beogradskom BIG fešn tržnom centru, gde će Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković” napraviti zagrevanje i kroz razne aktivnosti nam pokazati „zašto su nauka i umetnost bliske i kako u umetnosti vidimo spas za nauku jer, kada uključite umetnost ostaje mašta, pravila se brišu a granice za istraživanje postaju bezgranične”.

U naučnim klubovima širom Srbije, počev od ponedeljka, 25. septembra, biće održane aktivnosti za publiku različitog uzrasta u okviru Nedelje istraživača. U Šapcu će, pomoću origami aktivnosti, moći da se vrate u ledeno doba i upoznaju omiljene dinosauruse, a u utorak počinje sa radom naučni kafe u Kragujevcu koji će, na veoma jednostavan način, približiti nauku svima.

– Od ove godine imamo dva nova naučna kluba u Novom Sadu i Zaječaru koja su doprinela decentralizaciji nauke. Moramo da izađemo iz Beograda i povežemo se na nivou lokala i zajedno sa saradnicima  radimo na bitnim stvarima – istakla je Danijela Vučićević.

Kao mali uvod u ono što nas čeka u 14. Evropskoj noći istraživača, prisustvovali smo eksprimentima iz postavke „Kućna hemija“ Otvorene laboratorije Fakulteta za fizičku hemiju. Saznali smo kako, pomoću supstanci koje imamo u kući, možemo da naduvamo balon bez daha ili da napravimo hemijskog kameleona u posudi.

Povezana vest:  „Splitski đir u Savamali" od 16 do 20. oktobra

Evropska noć istraživača organizovana je uz podršku Evropske unije sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, a u Srbiji se realizuje kroz dva pomenuta projekta: ReFocus Art i SciencesCool.

Koordinator projekta ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art) je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Koordinator projekta SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Projekti su finansirani iz programa „HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri”.

Više informacija o sadržajima, lokacijama i satnici 14. Evropske noći istraživača možete naći na zvaničnom sajtu: nocistrazivaca.rs

Za sva dodatna pitanja, najave, intervjue i gostovanja, stojimo vam na raspolaganju!

Foto: Marija Konjikušić