Posle pauze od par godina, u Dvorskom kompleksu ponovo je organizovan edukativno-pedagoški program za decu „Radionica pod otvorenim nebom“. Prva grupa dece bila je danas u Dvoru, a druga grupa će doći sledećeg ponedeljka, 30. oktobra. Poseban akcenat ovogodišnjeg programa je interaktivna priča vezana za detalje i zanimljivosti iz života Kraljevske porodice Karađorđević.

Namera programa je da Kraljevski kompleks na Dedinju pretvori u svojevrsni školski prostor u kom učenici imaju jedinstvenu priliku da budu u različitim ulogama, koje treba da dočaraju svakodnevni život u Kraljevskom Dvoru. Nakon obilaska otvorenih delova Dvorskog kompleksa, deca su došla u Dvor gde su se upoznala sa protokolom i pravilima ponašanja na Kraljevskom dvoru. U ovom delu programa pod nazivom „Bonton za velike i male“, odabrana deca (dečak i devojčica) bili su krišom kostimirani kako bi bili u ulozi kralja i kraljice.

Povezana vest:  Letovanje Mišel Obame glavobolja za Belu kuću

Program je nastavljen u podrumu i bioskopu Kraljevskog dvora, i završen radionicom „I prinčevi idu u školu“, gde je vodič decu vratio u vreme kada su članovi dinastije Karađorđević bili mali prinčevi, deca kao i sva druga, živahna, radoznala, ali i pomalo usamljena. Kako je izgledala njihova učionica, da li su bili vredni i poslušni đaci, kako su izgledale njihove igre – deca su saznala od vodiča/predavača. Kao svojevrsno iznenađenje, pojavio se kostimirani dečak u ulozi Prestolonaslednika Petra Karađorđevića, koji se pridružio ostalim učenicima i konačno imao mnogo prijatelja pored sebe, što je oduvek želeo.

Povezana vest:  Sa jedne strane sveta do druge, Pampers odaje priznanje svim "prvim" trenucima koje porodice iskuse

Nj.K.V. Prestolonasledniku Aleksandru i Princezi Katarini je veoma žao što zbog humanitarnih aktivnosti u Severnoj Americi nisu mogli lično da dočekaju decu, kao što su to činili ranijih godina. „Raduje me što će deca naučiti više o istoriji našeg naroda i mojim precima, koji su bili važan deo naše prošlosti. Posebno mi je drago što je akcenat stavljen na mog oca, koji nije imao lak život, a zaslužuje da ima dostojno sećanje u našem narodu“, rekao je ovom prilikom Prestolonaslednik.

Kulturno-obrazovni centar „Radionica pod vedrim nebom“ kreirao je i realizovao edukativne programe za vanškolsko interaktivno učenje i ambijentalnu nastavu. Dugogodišnjim istraživačkim radom, prateći obrazovne programe predškolskih i školskih ustanova, pažljivo je pripremljen projekat koji se na jedinstven način bavi obrazovanjem, vaspitanjem i kulturom. Tema koja je poslužila kao inspiracija za tim Radionice je „Upoznaj Beograd od A do Š“. Cilj projekta je da se učenici iz beogradskih škola, kao i škola širom Srbije i regiona izvuku iz učionica i da bar jedan nastavni dan godišnje provedu u improvizovanim učionicama pod vedrim nebom i upoznaju Beograd i okolinu kroz ambijentalno-interaktivno učenje koje afirmiše duhovnost, kulturu, istoriju, tradiciju i univerzalne vrednosti.

Povezana vest:  Deset najčešćih pitanja o pivu