Grčka kao sinonim za savršenu mediteransku klimu, kristalno čisto more i plaže za svačiji ukus. Ono što je najbolje kod Grčke, kada je u pitanju planiranje i organizacija letnjeg godišnjeg odmora baš u ovoj zemlji, jeste raznolikost opcija.

Bilo da želite mirniju porodičnu varijantu, partijanje ili pak mogućnost da nešto obiđete i bolje upoznate kulturu našeg “balkanskog komšije”, Grčka nudi sve to.

I zapravo mnogo više. Tokom pripreme putovanja, odabira lokacije, pakovanja i svega ostalog, ujedno ne zaboravite na ono najvažnije. Putno osiguranje vam omogućava da tokom boravka u drugoj zemli budete bezbrižni. Putno osiguranje online možete nabaviti u nekoliko koraka i ujedno uporediti ponude osiguravajućih kuća, kako bi došli do vama najisplativije opcije.

Nastavite sa čitanjem teksta i saznajte i saznajte koje su to opcije za letovanje u Grčkoj, prilogođene svačijim željama i budžetu.

Halkidiki kao praktična opcija za porodice

Halkidiki je savršena opcija za mirno porodično putovanje. Pre svega, letovališta ovog dela Grčke nisu puno udaljena od granice sa Makedonijom, pa i putovanje samim tim nije dugačko.

Letovališta su ovde mirna, posebno prilagođena za odlazak sa mališanima. I ono što je najvažnije, možete proći povoljnije sa troškovima u odnosu na ostale delove grčke obale.

U velikom broju smeštajnih jedinica  ćete pronaći sadržaj za decu, kao što su mini klubovi, dečija igrališta i bazeni sa plitkom vodom. Ono što posebno raduje roditelje sa malom decom, jeste da se u ovom delu zemlje nalazi preko 50 plaža sa plavom zastavicom, što je garant čistoće i životne sredine koja je više nego poželjna za boravak.

Povezana vest:  Plesno takmičenje u Delta Cityju

Za one porodice koje praktikuju aktivnosti na odmoru, tu su vodeni sportovi, planinarenje, izleti brodićima do obližnjih sakrivenih plaža. Takođe, gotovo svako mesto ima svoju gradsku plažu, ali i sporedne, sakrivene od prevelikog broja gostiju. Ukoliko putujete automobilom, svaki dan možete menjati mesto boravka i tako detaljno istražiti jedan od 3 prstena Halkidikija na kome letujete.

Veliki broj porodica iz Srbije dolazi u ovaj deo Grčke na odmor, tako da ćete definitivno imati prilike da se sa nekim i združite, te da zajedno boravite na moru i uživate.

Takođe, domaće stanovništo najčešće razume osnove srpskog jezika, pa će vam i sporazumevanje biti jednostavno i praktično. Bacite pogled na ponudu smeštaja, koji je najćešće više nego pristupačan i na vreme isplanirajte putovanje.

Ostrva u Jonskom moru – provod i relaksacija

Dobro je poznato da su ostrva u Jonskom moru čest izbor mladih koji žele dobar provod. Međutim, Zakintos, Kefalonija, Krf, Lefkada i ostala ostrva imaju mnogo više od toga da ponude.

Ova ostrva odišu prirodnim leptotama sa svojim bajkovitim peščanim plažama i tirkiznim morem. Zelena prostranstva, borove šume i maslinjaci dodaju poseban šarm ovom području, dok mediteranska klima sa blagim vetrovima pruža idealne uslove za odmor.

Povezana vest:  Pokažite svoj slikarski talenat na platou iza Prodajnog centra Belgrade Waterfronta

Krf, najsevernije ostrvo grupe, posebno je poznato po fascinantnim plažama. Poznatije kao ,,Zeleno ostrvo“, Krf nudi najraznovrsniju ponudu, od istorijskih spomenika poput Stare i Nove tvrđave, do živahnog noćnog života u mestu Kavos.

Paksos, malo ostrvo južno od Krfa, pruža mir i tišinu sa svojim kristalno čistim morem i šljunkovitim plažama, dok je Antipaksos idealan za one koji traže izolaciju i netaknute prirodne lepote.

Lefkada je poznata po svojim prelepim peščanim plažama i tirkiznoj vodi, a jedinstvena je po tome što je povezana sa kopnom, čime je olakšan pristup. Definitivno nećete pogrešiti ukoliko ste u potrazi za avanturom i prirodom koja ostavlja bez daha.

Kefaloniju bi preporučili svakome ko na letovanju želi savršen balans provoda i relaksacije, dok je Zakintos nešto zaista posebno i ne čudi što je ovo najpopularnija destinacija za mlade.

Čuvena atrakcija i plaža sa nasukanim brodom Navagio, plivanje sa kornjačama Caretta-Caretta i žurke bez prestanka. Definitivno se morate upustiti u ovu avanturu, ako volite ovakav tip odmora.

Mikonos će vas ostaviti bez daha

Za sam kraj, ali nešto posebno i ujedno skuplje nego sve prethodno. Međutim, itekako vredno odlaska i obilaska.

Povezana vest:  Hefner se oženio 60 godina mlađom Kristal Haris

Mikonos, poznat kao biserno ostrvo Egejskog mora, magnet je za hedoniste i ljubitelje glamura. Ovaj grčki dragulj osvaja srca svojim čarobnim plažama, kristalno čistom vodom i noćnim životom na visokoj nozi. Idealno vreme za posetu je tokom letnjih meseci, posebno u julu i avgustu, ukoliko želite da zaista iskusite provod, dok su jun i septembar odlični za mirniji odmor uz toplo more.

Mikonos je posebno atraktivan za mlade zahvaljujući svojim čuvenim žurkama na plaži, koje kreću u poslepodnevnim časovima i završavaju se tek kada sunce uveliko svane i krene novi dan.

Glavni grad Hora, srce je ostrva, idealno polazište za istraživanje, dok su poznate plaže kao što su Agios Stefanos, Ornos, Paradiso, Super Paradiso, Psaros i Elia pravi raj za ljubitelje sunca, mora i zabave.

Mikonos nije samo parti destinacija, već i ostrvo isprepleteno istorijom i kulturom. Belo okrečene kuće, simbolične vetrenjače, kao i brojne crkve i manastiri, čine ga mestom sa bogatom tradicijom. Za one koji traže više od plaža i žurki, Mikonos nudi izlete do arheoloških nalazišta i obilazak prirodnih lepota koje ga krase.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno ideja i pripremili za dalje istraživanje i organizaciju odmora u Grčkoj. Srećan put!

Autor teksta: Srbijanka Stanković

Foto: Antone Adi