Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR je juče u 33 grada širom Srbije, uz podršku volontera i donatora, obeležilo Svetski dan dece obolele od raka. Pod sloganom „I JA SE BORIM!“ ove godine kampanja je bila posvećena skretanju pažnje na prava dece u bolnici i humano lečenje.

U okviru akcije dobrovoljnog davanja krvi 252 ljudi je dalo krv, a NURDOR je u donatorskim kutijama na događajima u 33 grad1 prikupio sredstva u iznosu od 2. 853 875,00 dinara. Od srca se zahvaljujemo svim građanima koji nam veruju i prepoznaju koliko je za celu zajednicu važno ovo što radimo.

Povezana vest:  Stres, bolovi u kičmi i leđima i poremećaj sna su tri najčešća zdravstvena problema studenata u Srbiji

„U ime NURDOR-a, svih naših prijatelja i volontera, kao jedna od roditelja iz NURDOR-a, želim svima da zahvalim na podršci, ali i na tome što pomažete rad NURDOR-a u toku cele godine. Važno je da svi zajedno budem podrška deci koja se leče i da kao društvena zajednica pokažemo razumevanje i empatiju. To nije važno samo zbog porodica koje prolaze kroz lečenje, već i zbog svih nas i budućnosti kakvu želimo da stvaramo.” poručuje Marija Đurović, mama izlečenog deteta i članica NURDOR-a.

Još jednom skrećemo pažnju da u Srbiji ne postoji pedijatrijski kancer registar, što je od izuzetne važnosti za praćenje broja obolele dece, vrste dijagnoza i primenjenih terapija, a što sve može biti od izuzetnog značaja na putu do izlečenja.

Povezana vest:  Glamur i sjaj tokom vrelih letnjih dana

Takođe, brojne su oblasti u kojima možemo lečenje unaprediti i učiniti humanijim i manje bolnim za decu. Od neizmernog je značaja da svako dete koje se leči od raka kroz to lečenje prođe sa što je moguće manjim traumama i sa što manje bola. Lečenje ne mora da znači da detinjstvo tog trenutka prestaje i da mora da čeka potpuno ozdravljenje. Svako dete ima pravo da bude dete u svakom trenutku i u svakoj prilici i zajedničkim snagama, udruženi, možemo to da im obezbedimo.

Povezana vest:  Osnovci dobijaju robot kontejnere

Deca obolela od raka su istinski heroji, oni koji ne nose plašt i vode svoje najveće borbe u tišini. Hajde da budemo njihov glas i da im pokažemo da u toj borbi nisu sami. I mi se borimo sa njima i za njih! NURDOR će to nastaviti da radi svakog dana!

Zahvaljujemo se na podršci svim prijateljima i donatorima koji su omogućili obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka.

Foto: Vladimir Opsenica