Na sastanku Savetodavnih tela Krune održanom danas u Kraljevskom dvoru u Beogradu, članovi Krunskog veća i Krunskog saveta odali su priznanje i srdačno pozdravili odluku Starešine Kraljevskog doma Srbije, Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, koja je jednoglasno prepoznata kao izuzetno dobra, od velike važnosti i ključna za budućnost dinastije Karađorđević.

Sve prisutne je obradovala informacija da je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, na osnovu odredbi Porodičnog pravilnika i drugih važećih zakonskih akata, doneo odluku da se zgrada Slamnate kuće u Dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu koristi isključivo za stanovanje njegovih sinova, Nj.K.V. Princa Naslednika Filipa, Nj.K.V. Princa Petra i Nj.K.V. Princa Aleksandra, sa članovima njihovih najbližih porodica. „Želimo da pohvalimo Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra na mudrosti iskazanoj u ovoj odluci, jer je ona ključna za budućnost dinastije Karađorđević, a naravno i naše otadžbine. Kraljevska porodica je jedan od najvažnijih simbola naše države, naše tradicije, naše istorije, ali i naš zalog za budućnost. Prvi put u istoriji imamo tri generacije Karađorđevića na istom mestu i u isto vreme. Ovo je pravi blagoslov za naš narod i simbol stabilnosti, jedinstva i kontinuiteta“, kaže se zajednički u izjavi članova Krunskog veća i Krunskog saveta.

Povezana vest:  Jubilarni Festival nauke u znaku 32.000 zadovoljnih posetilaca

Kako je Prestolonaslednik Starešina Kraljevske porodice i Predsednik Savetodavnih tela Krune, ovakve odluke su u njegovoj isključivoj nadležnosti i obavezujuće su za sve članove Kraljevskog doma, tako da se o njima ne glasa na sednicama Krunskog saveta, nego se članovi upoznaju sa njihovom sadržinom i iznose predloge o tome kako da najefikasnije pomognu njihovo sprovođenje.

Povezana vest:  Održana manifestacija “Noć kupovine” u Forum shopping centru

Savetnici su takođe obavešteni i o predstojećem krštenju Nj.К.V. Princeze Marije, ćerke Princa Naslednika Filipa i Princeze Danice, koje će uskoro biti održano u Dvorskoj crkvi Svetog Andreja Prvozvanog, sa pratećim svečanim prijemom u Кraljevskom dvoru. Malu Princezu će krstiti Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije.

Takođe, na ovom sastanku Savetodavna tela su usvojila zapisnik sa prethodnog sastanka, održanog 29. februara 2024. godine, u kome je konstatovana promena u liniji nasleđivanja Kraljevske porodice Srbije, u kome se navodi: „Krunski savet i Krunsko veće primili su k znanju da je kao posledica voljne abdikacije NjKV Princa Naslednika Petra, njegov brat NjKV Kraljević Filip po osnovu načela primogeniture, Ustava Kraljevine Jugoslavije i Porodičnog Pravilnika za članove Kraljevskog Doma Karađorđevog nesporni Princ Naslednik”.

Povezana vest:  Izbalansirana nega intimne regije za zdrav život uz Nivea intimo proizvode

Savetodavna tela Krune još jednom su istakla da će nastaviti svoj rad pružajući svaku potrebnu podršku Nj.K.V. Prestolonasledniku Aleksandru i Kraljevskoj porodici Srbije.