Predstavljena monografija o Predragu Ejdusu

predrag_ejdusSavez dramskih umetnika Srbije (SDUS) predstavio je danas u Narodnom pozorištu svoje najnovije izdanje – monografiju o Predragu Ejdusu, dobitniku nagrade za životno delo „Dobričin prsten“ za 2008. godinu.
Knjigu je priredio teatrolog dr Zoran T. Jovanović, a pored njega i laureata, na promociji su učestvovali predsednica SDUS-a Ljiljana Đurić, kritičar Muharem Pervić, glumice Svetlana Bojković i Ružica Sokić, reditelji Dejan Mijač i Egon Savin, dramaturg Ivana Dimić, dok je odlomke iz knjige čitao Igor Đorđević.
Ejdus je ukazao na efemernost glumačkog posla i pozorišne umetnosti i naglasio da ga zato ispunjavaju zadovoljstvo, ponos i sreća što ovom knjigom „ulazi u glumački Panteon“.
Zahvaljući se mnogobrojnim prisutnim prijateljima i kolegama Ejdus je izgovorio monolog iz drame „Delirijum tremens“ Gorana Markovića u kojoj njegov lik, tragikomični junak objašnjava da su i prokletstvo i magija glumca u tome što njegovo telo i duša predstavljaju umetnički predmet, njegovo jedino izražajno sredstvo.
-Glumac je i zanesenjak i opsenar koga goni vera u jednu iluziju – rekao je on, dodajući da je njegov lični cilj – trajanje. 
Učesnici promocije isticali su Ejdusovu strast prema glumi i ogromnu energiju tokom više od četiri decenije izuzetno plodne karijere, što je odlično sažeto u njegovom kredu „Glumim, dakle postojim“.
Monografija, kao i prethodne knjige iz edicije dobitnika „Dobričinog prstena“, sadrži obiman razgovor sa laureatom, uz svedočenja saradnika, izbor iz kritika i detaljnu dokumentaciju o ulogama, ilustrovanu fotografijama iz predstava, filmova i televizijskih serija.
Posebno interesantan je prvi deo, nazvan „Predrag Ejdus – njim samim“, koji se, kako je ocenjeno na promociji, čita kao uzbudljivi roman.
Uoči promocije, u foajeu scene „Raša Plaović“ otvorena je izložba Ejdusovih fotografija iz njegovih najboljih uloga, koje je takođe odabrao Jovanović.
Generalni sponzor dodele nagrade i izdavanja monografije i ovoga puta bio je Fond Filip i Madlena Cepter.

Povezana vest:  Otvorena banka humanog mleka u Kragujevcu