Media Inlet, nova medijska platforma od ovog meseca je dostupna korisnicima u Srbiji. Ova interaktivna platforma omogućava čitaocima i gledaocima da redakcijama predlažu teme, dele svoje priče i direktno komuniciraju sa novinarima.

Media Inlet je zamišljen tako da redakcijama pruži priliku da stvore transparentniji, inkluzivniji i reprezentativniji medijski prostor, kao i da pokažu svoju posvećenost kvalitetnom novinarstvu.

“Samo jedna ispričana priča u medijima može da inspiriše, informiše ili promeni živote drugih. Upravo zato smo želeli da motivišemo redakcije, kao i njihove čitaoce i gledaoce, da intenzivnije sarađuju. Tako je nastala ideja o Media Inletu,“ objašnjava Branislava Lovre, jedna od autorki i senior liderka projekta. Lovre, kao dugogodišnja novinarka, TV voditeljka i AI konsultantkinja, bila je jedna od stipendista programa LEAP: News Innovation Lab, projekta Međunarodnog centra za novinare (ICFJ) koji je okupio novinare iz više od 40 zemalja. Platforma Media Inlet je razvijena kroz ovaj program.

Povezana vest:  Kina će obeležiti svoju godinu svinje epizodom crtaća Pepa prase

„Tokom nekoliko meseci, imala sam priliku da zajedno sa kolegama iz celog sveta razmenjujem iskustva i svakodnevno učim. Bilo je izvanredno osmisliti projekat koji smo nedugo zatim mogli da realizujemo. Fokusirali smo se na saradnju između redakcija i čitalaca jer verujemo u timski rad. Redakcije koje odluče da koriste Media Inlet dobiće dodatnu priliku da direktno saznaju koje priče interesuju njihovu publiku, a čitaoci će dobiti poziv i konkretne korake kako da se obrate medijima ukoliko imaju priču za koju smatraju da bi trebalo da bude objavljena.“, istakla je Lovre.

Kako Media Inlet funkcioniše?

Zainteresovani mediji mogu da se obrate Media Inlet timu i dobiju dodatne informacije. Ukoliko odluče da koriste Media Inlet, na svoj vebsajt postavljaju vizuelni segment, putem kojeg pozivaju čitaoce da se obrate redakciji i pošalju priču za koju misle da bi trebalo da bude objavljena. To može biti predlog za intervju sa uspešnim učenikom, nekim ko je uradio dobro delo, ili priča koja zahteva dodatno istraživanje. Proces slanja je osmišljen tako da bude jednostavan i korisnike vodi korak po korak, uz jasna uputstva.

Povezana vest:  Coca-Cola nas podseća da vreme darivanja stiže, a ove godine, najlepši poklon si ti!

Ukoliko žele, čitaoci mogu da pošalju predlog teme anonimno ili da ostave svoje podatke i da saznaju šta se dalje dešava sa pričom koju su predložili. Na ovaj način moći će da vide koliko je novinarski posao kompleksan – od redakcijskih sastanaka, uzimanja izjava sagovornika, proveravanja informacija. Moći će da saznaju kako jedan tekst nastaje i šta se dešava, sve do momenta objavljivanja. Ovaj deo je takođe jednostavan za korišćenje. Čitaoci mogu brzo i lako biti obavešteni o statusu svojih priča, zahvaljujući unapred pripremljenim informacijama koje im pružaju uvid u svaki korak ovog procesa, sve do promocije objavljenog teksta.

Tokom rada na međunarodnim projektima, uverila sam se da su inovacije i odgovorno korišćenje tehnologije ključni za budućnost novinarstva. Danas je jednostavnije nego ikad uvesti AI alate i inovacije u svakodnevni rad i postići pozitivne rezultate uz minimalne troškove. Ipak, najvažnije je da obratimo pažnju na etičku primenu ovih tehnologija. “ rekla je Lovre.

Povezana vest:  Nova manifestacija na Adi Ciganliji »BEER GARDEN« - Bašta dobre zabave

Branislava Lovre tokom poslednjih godina radi kao konsultantkinja u oblasti etičke primene veštačke inteligencije. Sarađuje sa brojnim organizacijama širom sveta. Njena posvećenost novinarstvu, medijima i odgovornoj primeni AI prepoznata je 2023. godine, kada je svrstana u TOP 100 žena na svetskom nivou u oblasti AI etike.

Media Inlet je u ovom trenutku u beta fazi. Novinari i medijske kuće koje žele da probaju i koriste ovu platformu mogu da nas kontaktiraju na mejl [email protected]. Broj mesta je ograničen, korišćenje je besplatno i obezbeđena je tehnička podrška. Dodatne informacije možete pronaći na www.media-inlet.com.

Foto: Promo, Pixabay free