Alternativni_pravci_gazela_2011

Izmene u režimu saobraćaja zbog nastavka radova na mostu „Gazela” i alternativni pravci

JP „Putevi Srbije” nastavljaju radove na  „Gazeli” od utorka, 15. marta, zbog čega će doći do određenih izmena u saobraćaju.

– Grad Beograd se potrudio da obezbedi ono što je u njegovoj nadležnosti, a to su najbolji uslovi da se saobraćaj odvija sa što manje problema – izjavio je za Beoinfo Branko Smiljanić, zamenik gradskog sekretara za saobraćaj, povodom početka radova na mostu „Gazela”, čiji je investitor JP „Putevi Srbije”.

On kaže da se građanima Beograda preporučuje da za kretanja između starog dela Beograda i Novog Beograda izbegavaju korišćenje privatnih automobila, da za svoja svakodnevna kretanja koriste vozila javnog gradskog prevoza i da se kreću alternativnim pravcima preko Brankovog i Starog savskog mosta.

– Upućujemo apel građanima da, pre svega, koriste javni prevoz, kao i ostala dva mosta koja su na raspolaganju, a onima koji dolaze iz smera Banovog brda, Rakovice i Čukarice, ukoliko je to pogodno, da koriste obilaznicu oko Beograda – rekao je Smiljanić.

Prema njegovim rečima, za razliku od prošle godine, u funkciji je i tramvajska pruga za Banovo brdo i Rakovicu, pa je to još jedna mogućnost za sugrađane koji dolaze sa Čukarice i iz Rakovice da koriste javni prevoz.

Povezana vest:  Pet stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje

U ovoj fazi radova za saobraćaj će biti zatvorene krajnja desna i srednja saobraćajna traka na mostu „Gazela” u smeru od Novog Beograda ka Nišu. Vozila će se kretati u preostale četiri saobraćajne trake, tako što su za svaki smer obezbeđene po dve saobraćajne trake. Tokom trajanja ove izmene u režimu saobraćaja na  „Gazeli”, vozila koja idu u smeru od Novog Beograda ka Nišu kretaće se saobraćajnim trakama koje su fizički odvojene, tako da na samom mostu nije moguće prestrojavanje iz jedne saobraćajne trake u drugu. Važna napomena za vozače koji se kreću preko mosta „Gazela” u smeru od Novog Beograda ka Nišu: vozači koji žele da se sa mosta „Gazela” isključe na petlji „Mostar” potrebno je da  pre petlje kod „Sava centra” prestroje vozila u desnu saobraćajnu traku. Savetuje se vozačima da prilikom dolaska na most „Gazela” iz smera Novog Beograda obrate pažnju na predznak za preusmeravanje saobraćaja na putu sa fizički razdvojenim kolovozima i da se na vreme prestroje. Saobraćajna traka iz koje je moguće isključenje na petlji „Mostar” označena je kao smer prema Čačku.

Povezana vest:  DOČEK NOVE 2013, Estradna elita peva na dočecima u Crnoj Gori

Zbog navedenih radova dolaziće do periodičnih izmena u režimu saobraćaja – od 15. marta do 23. juna biće zatvorene uzlazne rampe iz Ulice Vladimira Popovića na most „Gazela” u smeru od Novog Beograda ka Nišu, čime je onemogućeno uključenje vozila na most „Gazela” iz smera Novog Beograda ka Nišu na petlji kod „Sava centra”. Za ulazak na most „Gazela” u smeru od Novog Beograda ka Nišu preporučuje se korišćenje priključaka na auto-put sa kružnih petlji kod „Arene Beograd” (iz ulica Španskih boraca i Antifašističke borbe).

Od 15. marta do 13. juna biće zatvorene silazne rampe sa mosta „Gazela” ka Bulevaru vojvode Mišića i Savskoj ulici u smeru od Novog Beograda ka Nišu, čime je  onemogućeno isključenje vozila sa mosta „Gazela” ka Beogradskom sajmu i Savskoj ulici. Za vozila koja dolaze iz smera Novog Beograda i sa mosta „Gazela” i treba da skrenu u Bulevar vojvode Mišića ili Savsku ulicu predlažemo: isključenje na petlji „Mostar” ka mostu koji se nalazi u produžetku Ulice kneza Miloša preko auto-puta, nakon prelaska mosta skrenuti desno na silaznu rampu prema Obrenovcu i zatim se uključiti u Bulevar vojvode Mišića ili Savsku ulicu.

Povezana vest:  Zombiji ponovo šetaju Beogradom

Za vozila koja se kreću od Novog Beograda ka Banovom brdu predlažemo isključenje na petlji „Mostar” ka kružnom toku „Topčiderska  zvezda” i korišćenje petlje „Careva ćuprija”.

Zbog suženja kolovoza, od 15. marta do 11. maja,  saobraćaj će se usporeno odvijati u smeru od Bulevara vojvode Mišića ka Savskoj ulici i na uzlaznoj rampi na most „Gazela” iz Bulevara vojvode Mišića.

Linije javnog gradskog prevoza broj 88, 89 i 601 redovno će saobraćati, a za kretanje u smeru ka Banovom brdu i Glavnoj železničkoj stanici koristiće petlju „Hitna pomoć” kako bi se sa mosta „Gazela” uključile u Bulevar vojvode Mišića i Savsku ulicu. U suprotnom smeru ove linije neće menjati trasu kretanja. U prvoj fazi izvođenja radova neće biti izmena na trasama tramvaja broj 3, 12 i 13, te stoga apelujemo na građane da koriste ove linije u svojim kretanjima prema Banovom brdu i Kneževcu.

Apelujemo na sve vozače da u zoni radova prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i posebnu pažnju obrate na postavljenu saobraćajnu signalizaciju.