II_Balkanski_kulinarski_kup_konferencija_2

II Balkanski Kulinarski Kup u Beogradu od 11-13. aprila

Kulinarska Federacija Srbije od 11-13. aprila 2011. godine domaćin je i organizator II Balkanskog Kulinarskog Kupa (BCC – Balkan Culinary Cup) koji će biti održan u Impuls Hall Continental Hotela u Beogradu. Tokom ova tri dana, organizatori će ugostiti 500 kuvara, među kojima su najpriznatije kolege iz vrha svetske gastronomije.

Balkanski Kulinarski Kup jedinstveno je takmičenje ovog karaktera na Balkanu, čiji strateški partner je Centroproizvod, jedan od vodećih proizvođača Srbije. Cilj ovogodišnjeg šampionata, inače, drugog po redu, koji okuplja profesionalne kuvare i poslastičare, je da okupi što više kolega iz zemalja regiona, ali i Evrope, radi razmene iskustva i implementacije novih trendova i savremenih tehnika rada u ovoj oblasti. Kompanija Centroproizvod strateški je partner Kulinarske federacije Srbije i II Balkanskog Kulinarskog Kupa.

Takođe, u isto vreme, od  8-13. aprila 2011. u Beogradu će biti održan Bord Direktora Svetske Asocijacije Kulinarskih Udruženja (WACS) kojim će predsedavati predsednik WASC-a gdin Gissur Gudmundsson. Svetska Asocijacija Kulinarskih Udruženja (WACS) je osnovana u oktobru 1928. godine u Parizu i predstavlja globalnu mrežu kuvarskih asocijacija koja danas okuplja 72 nacionalna Udruženja. Danas, ovo globalno telo ima 93 zvanična kuvarska udruženja i članovi predstavljaju preko deset miliona profesionalnih kuvara širom sveta .

Povezana vest:  Tommy Hilfiger kolekcija zbog koje ćete zavoleti zimu

Za vreme trajanja takmičenja održavaće se i stručna predavanja, okrugli stolovi i interaktivne radionice. Posebno bismo izdvojili okrugli sto koji će biti održan 11.aprila u Hotelu Continental koji će okupiti prestavnike WACS-a, Ministarstva prosvete, Ministartsva ekonomije i regionalnog razvoja i KFS, i na kome će biti reči o rešenjima osavremenjavanja obrazovanja, i usavršavanja profila – kuvar, poslastičar, pekar .

O takmičenju

U okviru takmičarskog programa, svakodnevno će se takmičiti  100 kuvara i to u više od 17 kategorija (jela od ribe, mesa, testenine, najbolje vegetarijansko jelo, najbolji kuvar Srbije, najbolji tim Balkana, „Golden Balkan Šef“, takmičenje nacionalnih selekcija „Gran pri Crna kutija“,itd. U prilogu press materijala nalazi se tabela sa rasporedom takmičenja i svim kategorijama).

Zadatak takmičara biće da za 45 minuta pripreme jelo, koje sudije potom ocenjuju. Po osam kuvara ulazi u osam boksova specijalno opremljenih za ove namene. Ocenjuje se sve – kretanje po boksu, profesionalno ophođenje prema kuhinji, higijena, broj namirnica iznetih na sto, brisanje ruku, iskorišćenost namirnica, tretiranje hrane (recimo, pravila nalažu da se ne sme ponavljati termička obrada, konkretna namirnica, način pripreme, boja). Jela moraju da budu ukusna, da izgledaju reprezentativno i da budu servirana na takav način da se istog trenutka mogu  poslužiti u nekom ugostiteljskom objektu. Sve što je na tanjiru mora da ima svoju ideju i da doprinosu ukusu.

Povezana vest:  Početak radova na najvećem parku u Beču od 1974.

Sudije se nakon toga povlače, i većaju, a takmičar ima 45 minuta za odmor i analizu svoga rada. Potom, svetski majstori pozivaju takmičara kako bi mu saopštili ocenu i dali sugestije.

Broj takmičara u svim kategorijama je ograničen, a ocenjivaće ih osam sudija, članova Borda direktora WACS na čelu sa predsednikom Gissur Gudmundsson. Predstavnici KFS ocenjivaće takmičenje za „Najboljeg kuvara Srbije“.

Kategorija koja se može izdvojiti kao najinteresantnija je „Gran pri Crna kutija – takmičenje nacionalnih timova“. Svaki tim dobija kutiju sa 15 – 20 namirnica od kojih mora da pripremi hladno predjelo, glavno jelo i dezert i to za  jedan čas i 30 minuta. Svi timovi dobijaju iste namirnice, potom prave koncept (šta će konkretno pripremati) i nakon toga ulaze u boks i pristupaju samoj pripremi jela koja su odabrali. Ova kategorija najbolje oslikava sposobnosti samog kuvara – kreativnost, iskustvo, rutinu, brzinu..

Poslednjeg dana takmičenja 13. aprila u 20h u Hotelu Continental, klub New York, biće organizovana svečana dodela priznanja.

Povezana vest:  Prva audio serija u regionu "Opsesija" stiže uskoro

Celodnevna ulaznića koštaće 100 dinara.

Revijalni deo

Pored takmičenja, sva tri dana upotpunjavaće revijalni deo programa. U planu je:

revijalno takmičenje predstavnika diplomatskog kora 11. aprila

takmičenje poznatih ličnosti 12. aprila

takmičenje predstavnika medijskih kuća 13. aprila.

Sva tri takmičenja održavaće se u isto vreme, u 18 časova.

Izdvojili bismo i dve pokazne radionice. Tako će 11.aprila u 13.30 časova,  na glavnoj bini biti upriličena pokazna radionica „Majstorstvo u čokoladi“. Elena Mihajlovna Sučkova, majstor konditor, ruska dobitnica najviših priznanja i nagrada u oblasti poslastičarstva, beogradskim ljubiteljima čokolade, demonstriraće najveća umeća u pripremi čokoladnih proizvoda. Sučkova je jedan od vodećih predavača u Centru za kulinarske delatnosti „A.Korkunov“ u Odincovskom rejonu Moskovske oblasti, koji funkcioniše u okviru jedne od najvećih i najboljih konditorskih fabrika u Evropi. Ona je vlasnik medalje Zlatna elita Rusije i ima zvanje „majstora Zlatne ruke“.

Narednog dana, 12. aprila na glavnoj bini u 13.30 predstaviće se Miro Rismondo, kuvar iz Slovenije i veliki majstor za rezbarenje leda, u okviru pokazne radionice „Figura od leda“, kao najava scenskog nastupa „Vatra i led“ u Ice Carving kategoriji. Publika će na licu mesta moći da vidi kako Rismondo, inače, dobitnik zlatne medalje za karving, vaja u ledu.